Herdenking van Kellermayr in Wenen
NOS NieuwsAangepast

Oostenrijk wil online haat strenger aanpakken na zelfdoding arts

Oostenrijk gaat uitingen van haat en bedreiging via internet strenger aanpakken in reactie op de zelfdoding van een bedreigde arts. De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken willen de politie en het Openbaar Ministerie meer middelen en mogelijkheden geven om bedreigingen te onderzoeken en de daders aan te pakken. Regeringspartij ÖVP dringt erop aan dat er een speciale openbaar aanklager komt om online haat en bedreiging aan te pakken.

Minister Alma Zadic van Justitie (Die Grünen) is volgens de partijleider van de ÖVP, Laura Sachslehner "gemaand om eindelijk op te treden". Zadic zei gisteren dat het onderzoek vaak veel te lang duurt en dat dit voor slachtoffers extreem belastend is. Zij wil nadrukkelijk ook de politie bij de opsporing betrekken.

Arts Lisa-Maria Kellermayr (36) uit Seewalchen was een van de prominente figuren van de coronabestrijding in Oostenrijk. Ze gaf geregeld uitleg in de media, onder meer over het belang van vaccineren.

Doodsbedreigingen

De arts kreeg maandenlang grote aantallen doodsbedreigingen van tegenstanders van de coronamaatregelen en vaccinaties. In juni sloot ze haar praktijk, omdat ze vreesde voor de veiligheid van haar medewerkers en patiënten.

Na haar zelfdoding vorige week werd de politie ervan beschuldigd de bedreigingen niet serieus genoeg te hebben genomen. Het onderzoek naar de bedreigingen is inmiddels uitgebreid naar Duitsland. Vrijdag werd in de Beierse regio Oberbayern de woning van een 59-jarige man doorzocht. Hij wordt verdacht van het bedreigen en stalken van Kellermayr.

Andere artsen hebben gezworen dat ze actief zullen blijven in de media en op sociale media door met naam en toenaam informatie te blijven geven over corona en het belang van vaccineren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl