Herdenking in Oostenrijk na zelfdoding bedreigde corona-arts
In verschillende steden in Oostenrijk zijn vandaag herdenkingen voor een huisarts die uit het leven stapte nadat ze was overspoeld met haatberichten en bedreigingen. Het lichaam van de 36-jarige Lisa-Maria Kellermayr werd vrijdag gevonden in haar praktijk in Seewalchen, ten oosten van Salzburg.
Kellermayr was een van de gezichten van de coronapandemie in Oostenrijk. Ze gaf regelmatig uitleg in de media over het virus en over het belang van vaccinaties. Ze werd daardoor een mikpunt van antivaxers en tegenstanders van de coronamaatregelen.
Maatregelen waren niet genoeg
De bedreigingen bleven dusdanig lang aanhouden dat ze al enkele maanden politiebescherming kreeg. Toch voelde Kellermayr zich niet voldoende beveiligd door de autoriteiten. Ze gaf naar eigen zeggen zo'n 100.000 euro uit aan extra beschermende maatregelen.
In juni sloot ze haar praktijk, omdat ze vreesde voor de veiligheid van haar patiënten en medewerkers. Een maand later werd in diezelfde praktijk haar lichaam gevonden. De politie zegt onderzoek te doen naar dreigmails die ze heeft ontvangen.
Vrijdag legden mensen al bloemen voor het gebouw van het ministerie van Volksgezondheid in Wenen en gisteravond werd er een wake gehouden in Steyr:
Voor vanavond staan enkele herdenkingen op de planning, meldt initiatiefnemer Daniel Landau op Twitter. Onder meer in Wenen, Graz, Linz en Wels gaan mensen de straat op. Eenzelfde bijeenkomst zou morgen ook in Salzburg georganiseerd worden.
Ondertussen hebben diverse artsen hun steun voor Kellermayr uitgesproken op sociale media, door dezelfde tekst te plaatsen. Ze zweren actief te blijven op Twitter, met naam en toenaam, om juiste informatie te blijven bieden rond de coronapandemie. "We moeten dit niet overlaten aan de dwarse denkers, idioten, nazi's en vijanden van de vrijheid."
Ook in Nederland zijn de gezichten van de coronapandemie de afgelopen jaren bedreigd. Zo deed het Erasmus MC eind vorig jaar aangifte van bedreiging van viroloog Marion Koopmans, die aan de lopende band haatmails krijgt. Vorige maand zou ze voor een tv-programma naar festival Oerol gaan op Terschelling, maar dat werd uiteindelijk afgeblazen omdat de politie haar veiligheid niet kon garanderen.
Jaap van Dissel, directeur Infectieziektebestrijding bij het RIVM, heeft ook met bedreigingen te maken gekregen. De afgelopen jaren zijn al meerdere mensen tot celstraffen veroordeeld vanwege bedreigingen aan zijn adres. Ook loopt er nog een rechtszaak tegen drie complotdenkers. Van Dissel wordt 24 uur per dag beveiligd vanwege de bedreigingen.
Nieuwsuur maakte deze video over de bedreigingen aan het adres van publieke figuren: