NOS NieuwsAangepast

'Gezellig en feestelijk' bij Canal Parade, Amsterdam druk maar 'beheersbaar'

Honderdduizenden belangstellenden hebben in Amsterdam de Canal Parade bezocht. Na twee jaar afwezigheid door corona kon de wereldberoemde botenparade dit jaar voor de 25ste keer op de grachten worden gehouden. Er deden tachtig boten mee aan het evenement.

De gemeente Amsterdam liet eerder vandaag aan het ANP weten dat het "gezellig en feestelijk" druk was in de stad. De Pride-organisatie meldt vanavond dat het Rembrandtplein en de Reguliersdwarsstraat, een bekende uitgaansstraat voor de queer gemeenschap, vol zijn.

Voor zover bekend was er tijdens de botenparade geen sprake van incidenten. Exacte bezoekersaantallen in de binnenstad zijn er niet, maar de drukte werd "beheersbaar" genoemd. Pride-woordvoerder Martijn Albers vond het een bijzondere, mooie en sfeervolle editie. "Eigenlijk een Pride volgens het boekje."

De Amsterdamse politie meldde eerder vanmiddag dat het op sommige plekken in de stad erg druk was.

Ereplaats

Alle deelnemende boten hadden een eigen boodschap, geïnspireerd op het thema 'My Gender, My Pride'. Met dit thema vroeg de organisatie extra aandacht voor transgender personen en mensen die non-binair zijn. De boten voeren de bekende route over onder meer de Amstel en de Prinsengracht.

Een van de boten vooraan de stoet was die van de gemeente Amsterdam, met een dansende burgemeester Femke Halsema op het dek. Helemaal voorop voer de boot van LGBT Asylum Support, met zo'n veertig asielzoekers aan boord. Van een deel van hen is de asielaanvraag afgewezen. De boot kreeg uit protest een ereplaats in de stoet.

Verder waren er boten van lhbti-organisaties, homohoreca en bedrijven die de gemeenschap ondersteunen. Onder meer de politie en de Rijksoverheid hadden een eigen boot. Voor het eerst voer de hoogste militair van Nederland, Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim, mee op de boot van het ministerie van Defensie. Ook was er voor het eerst een pan-Aziatische boot.

  • ANP
    Burgemeester Halsema op de boot van de gemeente Amsterdam
  • ANP
    Toeschouwers langs de route van de botenparade
  • ANP
  • ANP
    Boeren staan langs de route om aandacht te vragen voor de stikstofcrisis

De boeren waren vandaag eveneens aanwezig in het centrum van Amsterdam. Bij het startpunt van de tocht lag een boot met gekleurde koeien en een roze trekker. Ook deelden ze langs de route roze zakdoeken uit om aandacht te vragen voor hun standpunt in de stikstofcrisis.

De botenparade vertrok aan het begin van de middag. Het koningspaar wenste iedereen die vandaag aanwezig is bij de Canal Parade veel plezier toe. In een bericht op onder meer Instagram feliciteerden koning Willem-Alexander en koningin Máxima Pride Amsterdam met de 25e editie.

"De vrijheid om te mogen zijn wie je bent en te houden van wie je wilt wensen we iedereen van harte toe!" Het bericht wordt veel gedeeld en geliket op sociale media.

Andere evenementen

Naast de bekende botenparade waren er de afgelopen week al veel andere evenementen in de hoofdstad. De Prideweek begon vorig weekend met de Pride Walk, een demonstratie voor gelijke rechten van lhbti'ers wereldwijd. Verder zijn lezingen, filmvertoningen en straatfeesten georganiseerd. Morgen wordt de week afgesloten met een feest op de Dam.

In de toekomst gaat de botenparade er waarschijnlijk anders uitzien. Volgens lhbti-organisaties moet het inclusiever en minder commercieel. Uit onderzoek in opdracht van de gemeente blijkt dat de gemeenschap minder nadruk wil leggen op feest, en meer op emancipatie en protest.

'Pride nog heel hard nodig', volgens sommige deelnemers:

'Pride nog heel hard nodig, dit de dag met de meeste glimlachen voor mij'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl