Ajax
NOS Voetbal

Oranje-international Lewerissa terug na borstkanker: 'Opgeven zit er niet in'

"Trots op mezelf." Met die woorden begint het bericht dat Vanity Lewerissa op 22 juli op Instagram zette. De elfvoudig Oranje-international had zojuist te horen gekregen dat ze na een half jaar met intensieve behandelingen kankervrij is.

"Het pad dat je liever niet bewandelt in je leven heb ik met heel veel tegenslagen, tranen, strijd, moed en steun van mijn ouders, broers, vrienden en familie bewandeld. Ik heb vandaag te horen gekregen dat alles weg is. Het is weg!", schreef Lewerissa.

De 31-jarige Lewerissa maakte deel uit van de selectie van het Nederlands elftal, dat exact vijf jaar geleden het EK won. Na periodes bij PSV en Ajax speelt ze sinds de zomer van 2021 voor Standard Luik in België.

Ze kreeg de diagnose borstkanker aan het begin van dit jaar. 's Ochtends in bed, op zomaar een zaterdagochtend in januari, had ze een knobbeltje in haar borst gevoeld. "Dan gaan er gelijk dingen in je hoofd zitten", vertelt Lewerissa.

Een scan in het ziekenhuis, drie dagen later, zorgde in eerste instantie voor opluchting. "Ze vertelden me daar dat het er goed uitzag. Het leek op een goedaardig iets. Met dat gevoel ging ik een week later terug voor de definitieve uitslag."

Instagram
Vanity Lewerissa tijdens haar behandeling in het ziekenhuis

Lewerissa: "Toen zei de arts: Je hebt een knobbeltje gevoeld in je rechterborst, dat is niet goed. Dus ik vroeg: Is het niet goed? Waarop zij zei: Nee, je hebt borstkanker. Vanaf dat moment heb ik een half uur zitten huilen."

Steunbetuigingen

Nadat bekend was geworden dat ze aan borstkanker leed, volgde een golf van steunbetuigingen uit de voetbalwereld. Huidige en voormalige ploeggenoten stuurden berichtjes, kaarten en bloemen en ook Oranje-bondscoach Mark Parsons liet van zich horen.

"Dat vond ik heel mooi, want ik heb onder hem nooit gespeeld", zegt Lewerissa, die in 2017 haar laatste interland speelde. "Hij wenste me veel sterkte en zei dat ik deze strijd wel zou winnen. "

De speelsters van Standard Luik en Zulte Waregem steken Lewerissa een hart onder de riem:

Dat laatste is inderdaad gebeurd, na een lang en zwaar traject met veel tegenslagen. "Ik heb lang gesukkeld om alle kuren binnen te krijgen, omdat ik er allergisch voor bleek te zijn. Van huidallergie tot heel erg slecht gaan. Ik ben ook out gegaan. Maar het gaat om je leven, dus opgeven zit er niet in."

Lewerissa koos ervoor om direct open te zijn over haar ziekte en de behandelingen. "Gelukkig was ik er vroeg bij, mijn tumor was nog vrij klein. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter de kansen zijn. Dan wil ik graag meegeven: controleer jezelf en ga liever tien keer voor niks naar de huisarts dan één keer te laat."

Hoop op terugkeer

Uitgerekend op de dag van de diagnose zou Lewerissa starten met haar trainerscursus. Het is er tot dusver niet van gekomen, maar in de toekomst is alles weer mogelijk. Ook een terugkeer als voetbalster zit er weer in, al vraagt dat nog een flinke stap.

Lewerissa: "Ik heb een borstamputatie en een reconstructie van mijn eigen buikvetweefsel ondergaan. Dus het litteken op mijn buik is bijna helemaal van links naar rechts. Daar moet ik voorzichtig mee zijn. Meer dan wandelen zit er op dit moment nog niet in, maar ik hoop snel weer op het veld te staan."

Lewerissa vertelde in de uitzending van Langs de Lijn En Omstreken over het moment waarop ze de diagnose borstkanker kreeg. Luister het hier:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl