Mark van den Oever (Farmers Defence Force) staat journalisten te woord
NOS NieuwsAangepast

Boerenorganisaties fel over stikstofoverleg, dreigen met 'hardste acties' ooit

Boerenorganisaties dreigen met nieuwe betogingen na het stikstofoverleg van vandaag. Voorman Mark van den Oever van actiegroep Farmers Defence Force zegt dat Nederland zich kan opmaken voor "de hardste acties" die zijn organisatie ooit heeft gevoerd.

Ook andere boerenorganisaties reageren fel op de gesprekken met stikstofbemiddelaar Johan Remkes, boerenorganisaties en het kabinet. Acht organisaties kwamen na het gesprek samen in Wageningen voor een overleg.

"Bij Van der Wal mis ik iedere empathie voor de boeren", zegt Agractie-voorman Bart Kemp over de minister voor Stikstof. Farmers Defence Force en Agractie zijn de drijvende kracht achter de demonstraties die de afgelopen tijd in Nederland door boeren werden gehouden tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Draagvlak

LTO-voorman Sjaak van der Tak roept in Nieuwsuur op om de acties binnen de grenzen van de wet te houden. "Gebeurt dat niet, dan distantiëren we ons daarvan. We zeggen: kijk uit met de acties, want we hebben het draagvlak vanuit de samenleving nodig."

Daarnaast wil hij in principe bij de tweede gespreksronde eind augustus aanschuiven. "Ik ben wel van plan daarbij te zijn", zegt Van der Tak. "We gaan dat wel eerst overleggen met de achterban, maar in de kern van de zaak is LTO altijd voor overleg."

Er zijn nu eerst concrete toezeggingen nodig om nog enig vertrouwen te hebben in een vervolggesprek, zegt Kemp van Agractie. Als voorbeeld noemt hij het uit de wet schrappen van de zogenoemde Kritische Depositie Waarde (KDW), de maximaal vastgestelde hoeveelheid stikstof die de natuur aankan.

Kemp: "Ik verwacht dat het kabinet nu heeft gezien: we moeten hier echt iets aan gaan doen, want het wantrouwen is zó groot. Wij verwachten dat Rutte en Remkes het echt serieus gaan nemen."

Volgens Jeroen van Maanen van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond zijn de boeren gigantisch teleurgesteld. "Rutte had het probleem al lang kunnen oplossen. Maar dat is niet gebeurd. Nu is de maat vol."

Van Maanen las ook een verklaring voor namens de acht boerenorganisaties die woensdag een voorbespreking hielden. "We hebben een handreiking gedaan. Die heeft het kabinet niet aangepakt. Daardoor is het geschonden vertrouwen niet hersteld. Daarom wachten wij op wat het kabinet ons gaat bieden. De bal ligt bij kabinet."

Volgens Van den Oever "zijn we terug bij af". "Nu zijn de vergaderboeren uitgewerkt en moeten de actieboeren weer aan de gang." Om wat voor acties het gaat kan hij nog niet zeggen. "Dat moeten we overleggen, maar we bedenken iets speciaals. Als ik de gemoederen zo zag denk ik wel: dit gaat escaleren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl