In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Man krijgt waarschuwing voor ophangen antisemitisch spandoek in Haaksbergen

Een man uit Haaksbergen die spandoeken met onder meer een antisemitische afbeelding aan het balkon van zijn huis hing, wordt niet vervolgd. De spandoeken leidden afgelopen februari tot felle reacties.

De man van 59 wilde protesteren tegen de coronamaatregelen. Op de spandoeken aan zijn woning werd Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp beledigd en stond een antisemitische karikatuur van een Jood.

RTV Oost
Een nieuw spandoek mocht wel blijven hangen

De spandoeken werden door de politie verwijderd. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en Kamervoorzitter Bergkamp deden aangifte.

Wel strafbaar, geen straf

In beide gevallen heeft de man volgens het OM strafbaar gehandeld, maar toch krijgt hij geen straf. Het OM vindt dat gezien "de persoonlijke omstandigheden" van de man niet passend. Die omstandigheden worden niet toegelicht. De man krijgt wel een waarschuwing: als hij binnen een jaar nog een keer de fout in gaat wordt hij alsnog vervolgd.

De man zei eerder tegen RTV Oost dat hij niet wist dat hij een antisemitisch spandoek had opgehangen. "De spandoeken hingen er omdat ik helemaal klaar was met het beleid, met het regime. Ik vind het verschrikkelijk wat de Joden in de oorlog is aangedaan. Dat mag nooit weer gebeuren. Geen uitsluitingen."

Nadat de politie de spandoeken had weggehaald hing de man een nieuw doek op. Dat exemplaar mocht wel blijven hangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl