NOS Nieuws

Politie haalt antisemitisch spandoek weg van balkon in Haaksbergen

De politie in Haaksbergen heeft spandoeken verwijderd van het balkon van een inwoner, die daarmee protesteerde tegen het coronabeleid van de regering. Een van de spandoeken riep de afgelopen dagen felle reacties op, omdat er een veelgebruikte antisemitische karikatuur op was afgebeeld: de 'gelukkige koopman', die ook online veel gebruikt wordt op extreemrechtse fora.

De politie meldt op Twitter dat de spandoeken zijn verwijderd op verzoek van het Openbaar Ministerie, "omdat er mogelijk sprake is van strafbare uitingen." Daar wordt binnenkort ook aangifte van gedaan, meldt de politie.

Burgemeester Welten van Haaksbergen zei eerder deze week tegen Tubantia dat het spandoek met de karikatuur smakeloos en ongepast was, maar dat het onzeker was of het ook de wet overtrad. Al snel daarna kwam het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) daartegen in het geweer: "Het hangt opzichtig in het openbaar, met een overduidelijke antisemitische karikatuur. Dat is strafbaar", aldus de organisatie op sociale media.

De inwoner die de spandoeken ophing, zei eerder tegen Tubantia dat hij die pas zou weghalen "als dat idiote gedoe met die QR-codes ophoudt. Als dat niet gebeurt, blijven ze hangen. Sterker nog, dan konden de teksten weleens grimmiger worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl