Een positieve test op apenpokken
NOS Nieuws

Apenpokkenuitbraak in de VS uitgeroepen tot nationale noodtoestand

De Verenigde Staten hebben de uitbraak van apenpokken uitgeroepen tot nationale noodtoestand. De Amerikaanse overheid hoopt daarmee het bewustzijn over het virus te vergroten en extra financiering vrij te maken om verdere verspreiding tegen te gaan.

Eerder riepen de staten New York, Californië en Illinois ook al de noodtoestand uit vanwege apenpokken. De Wereldgezondheidsorganisatie verklaarde apenpokken op 23 juli een internationale noodtoestand op het gebied van de volksgezondheid.

Sinds 18 mei zijn er in de VS ruim 6600 gevallen van apenpokken vastgesteld, waarvan vijf bij kinderen. De overgrote meerderheid van de besmettingen treft mannen die seks hebben met mannen.

In de VS is een beperkte voorraad aanwezig van jynneos, het enige vaccin tegen apenpokken dat door de medicijnwaakhond FDA is goedgekeurd.

Er zijn genoeg doses om 550.000 mensen te beschermen, terwijl de groep met het hoogste risico op de ziekte uit ongeveer 1,6 miljoen mensen bestaat. De regering heeft nog eens 2,5 miljoen doses bijbesteld in Denemarken, waar het vaccin gemaakt wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl