Ook een lage waterstand in de Nederrijn bij Arnhem
NOS Nieuws

Waterpeil in Rijn zakt deze maand naar uitzonderlijk lage stand

Het waterpeil van de Rijn is momenteel uitzonderlijk laag. De afvoer van de rivier bij Lobith, waar de Rijn Nederland binnenstroomt, zakt halverwege deze maand naar een stand die de afgelopen 100 jaar maar twee keer eerder is voorgekomen.

Dat bevestigt een woordvoerder van Rijkswaterstaat na berichtgeving van persbureau ANP. De waterstand kan daarna nog verder dalen, omdat het droog en warm blijft.

De afvoer van de Rijn zal deze week zakken onder de 800 kubieke meter per seconde en daarna nog verder, naar minder dan 750 kubieke meter per seconde, blijkt uit de droogtemonitor van Rijkswaterstaat.

Deze uitzonderlijk lage waterstand heeft grote gevolgen voor de watervoorziening in Nederland. De landelijke commissie waterverdeling komt morgen samen om te kijken naar mogelijke maatregelen.

Smalle vaargeul

Recent werden er al maatregelen ingesteld voor de scheepvaart op grote rivieren. Zo is er voor delen van de IJssel een passeerverbod ingesteld. Op sommige plekken is de vaargeul zo smal geworden, waardoor er nog maar één schip tegelijkertijd doorheen mag. Ook wordt er bij sluizen minder vaak geschut (het proces waarbij een schip in een sluis naar een ander waterniveau wordt verplaatst).

De scheepvaart ondervindt veel hinder door de lange wachttijden bij de sluizen. Verder kan er minder lading mee op schepen, omdat ze anders te diep liggen.

Ook schipper Van Mullem kan minder lading meenemen vanwege het lage water, vertelde hij eerder in deze video:

Ook de schipper van de Secunda heeft last van het lage water

De waterstand van de grote rivieren is laag, omdat er onvoldoende water wordt aangevoerd vanuit Duitsland en Zwitserland. De waterstand in de Bodensee, die op de grens van beide landen ligt, daalt al sinds half juni. Het peil gaat richting de laagste stand ooit gemeten in deze tijd van het jaar.

Nederland en andere delen van Europa hebben deze zomer te maken met langdurige droogte. De nog verwachte regen zal niet genoeg water opleveren om de droogte teniet te doen. Het neerslagtekort gaat inmiddels richting de hoogste stand die in 2018 - het zeer droge jaar - werd bereikt. Toch zal de stand ver onder het recordjaar 1976 blijven, meldt het KNMI aan ANP.

De droogte dwong Nederland er eerder al toe de zoetwaterkraan open te draaien en begin vorige week werd besloten een extra gemaal open te zetten, zodat een grote hoeveelheid water de Rijn ingepompt kon worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl