Demonstranten in Paramaribo vorige week
NOS Nieuws

President Santokhi doet beloftes, maar betogers Paramaribo zijn niet tevreden

President Santokhi heeft toezeggingen gedaan aan de duizenden Surinamers die in de afgelopen twee weken de straat op zijn gegaan. Hij zei vandaag in een persconferentie dat de uitgifte van bepaalde bouwgronden tijdelijk wordt stopgezet. Ook moet bekeken worden hoeveel overheidsfuncties iemand mag bekleden.

Deze maatregelen moeten corruptie en vriendjespolitiek tegengaan. Voor de actiegroep Organic Movement, die leiding gaf aan de protesten, zijn de toezeggingen echter niet genoeg.

Gevoelige onderwerpen

Door de maatregel van Santokhi mag er niet meer gebouwd worden op de grond van het omstreden Sabaku-project in Paramaribo. De autoriteiten moeten onderzoeken of de uitgifte van de bouwpercelen wel eerlijk is verlopen. Het gaat er vooral om dat er geen voorkeursbehandeling is geweest. De uitgifte is voor een halfjaar stopgezet.

Het andere gevoelige onderwerp gaat over mensen in overheidsdienst die meerdere overheidsfuncties bekleden. Santokhi heeft alle voorzitters van raden van commissarissen en raden van bestuur opgeroepen een inventarisatie te maken van het aantal en van de aard van de functies die ze bekleden.

Ook heeft de president 100 miljoen Surinaamse dollar (4 miljoen euro) vrijgemaakt voor de nijpende situatie in de gezondheidszorg. In ziekenhuizen geldt al maanden code zwart: er kan te weinig intensieve zorg worden geleverd. Ook zei de president dat ministeries in kaart moeten brengen wat de problemen binnen hun departement zijn.

Twee weken geleden begonnen de protesten in Suriname onder leiding van Organic Movement. De actiegroep heeft een lijst met zeven punten die aangepakt moeten worden, zoals de brandstofprijzen en onderwijs en zorg. Ook moet er een einde komen aan vriendjespolitiek en corruptie.

De actiegroep wil pas in gesprek met de president als hij drie van de punten aanpakt. Dat is nu niet gebeurd. "We gaan pas aan tafel zitten als de eisen zijn ingewilligd", zegt Dave van Aerde, de leider van de actiegroep, tegen de NOS. "We houden ons aan ons standpunt."

Vandaag was de laatste protestdag in Paramaribo. Van Aerde zegt de demonstraties voorlopig stop te zetten. Dit komt door de lage opkomst de afgelopen dagen.

Volgens de demonstranten zijn de problemen in het land sinds het aantreden van Santokhi erger geworden. Twee jaar geleden won hij de verkiezingen en beloofde de economische crisis aan te pakken, wat niet is gelukt.

Boosheid en onvrede bij protest in Suriname: 'De bom is gebarsten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl