Door de harde wind verspreid het vuur zich snel
NOS Nieuws

Duizenden geëvacueerd om enorme natuurbrand in Californië

In de Amerikaanse staat Californië zijn zeker tweeduizend mensen geëvacueerd vanwege een natuurbrand die afgelopen vrijdag uitbrak. In twee dagen tijd is de brand, op de grens met de staat Oregon, uitgegroeid tot ruim 207 vierkante kilometer. Daarmee is het de grootste natuurbrand van dit jaar in de westelijke staat. Er zijn tot nu toe geen gewonden gevallen.

Gouverneur Gavin Newsom heeft de noodtoestand afgekondigd voor de dunbevolkte regio. Dat betekent onder meer dat er hulp op federaal niveau eenvoudiger kan worden ingeschakeld.

De McKinney-brand brak uit in het noordelijk gelegen Klamath-natuurgebied, waar het erg droog is. Daar is ook onweer in aantocht en de vrees is dat blikseminslagen ertoe leiden dat de branden nog groter worden. Ook wordt het vuur aangewakkerd door de harde wind. "Dat vuur kan dan in elke richting worden geblazen", zegt een woordvoerder van de United States Forest Service, de beheerder van de nationale bossen beheert.

Inwoners van het gebied zijn opgeroepen om hun huizen te verlaten en om ook hun vee te evacueren. Niet iedereen heeft gehoor gegeven aan de oproep.

Ook zijn zo'n zestig wandelaars die over de Pacific Crest Trail liepen uit het gebied gehaald. Volgens de autoriteiten waren zij niet direct in gevaar, maar zijn ze uit voorzorg opgehaald. Meer dan 170 kilometer van de route is afgesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl