NOS NieuwsAangepast

Van Milkshake tot samba: Nederland beleeft dag vol evenementen

Het was gisteren op veel plekken in Nederland druk in steden, op festivalterreinen en rond het water, want het is een weekend vol evenementen. En veel festiviteiten worden voor het eerst sinds de coronapandemie weer gehouden.

Zo is in Amsterdam de start van de Pride, wordt in Rotterdam het Zomercarnaval gehouden, en in Kerkrade is het laatste weekend van het drukbezochte Wereld Muziek Concours. Er zijn ook verschillende festivals, zoals het technofestival Awakenings in Hilvarenbeek en dancefestival Milkshake in Amsterdam. En dan was er ook nog de eerste dag van het kampioenschap Skûtsjesilen, in Grouw, net als de voorlaatste dag van de kermis in Tilburg en het Truckstar Festival in Assen.

Amsterdam: Pride Walk

In Amsterdam is Pride losgebarsten met de Pride Walk, waarin gedemonstreerd wordt voor gelijke rechten voor iedereen. Duizenden mensen liepen aan het begin van de middag mee vanaf de Dam richting het Vondelpark. In de hoofdstad zijn tot en met 7 augustus meer dan 300 activiteiten die in het teken staan van de zichtbaarheid en emancipatie van de lhbti-gemeenschap.

  • ANP
    Deelnemers tijdens de Pride Walk, vanmiddag
  • ANP
  • ANP

Rotterdam: Zomercarnaval

In Rotterdam is het Zomercarnaval in volle gang met een parade door de straten van de stad, meldt Rijnmond. Dat is voor het eerst sinds de zomer van 2019. Twee edities daarna konden vanwege corona niet doorgaan.

Dit keer zijn er geen praalwagens. Wel trekt een stoet van ruim 2500 dansers en danseressen, tientallen muziekgroepen, dj's en carnavalsgroepen over de vijf kilometer lange route door de binnenstad.

Het is dit jaar bovendien een bijzondere editie, want er is voor het eerst sinds eerste editie in 1984 ook een koning. Voorheen was er alleen een koningin.

Na drie jaar weer Zomercarnaval in Rotterdam

Grouw: skûtsjesilen

Friesland loopt weer uit voor het skûtsjesilen. Twee weken lang zullen de oude platbodems met hun bemanningen op de Friese meren en plassen hun krachten meten. De wedstrijd begon in Grouw, met weinig wind, meldt Omrop Fryslân.

Maar dat maakte de vele duizenden toeschouwers, aan land en op het water, helemaal niets uit. Ze komen voor de show van de boten die tegen elkaar strijden, de fanfarekorpsen op de kade, of gewoon omdat ze gek zijn op Friese tradities.

Het thuisteam won op eigen water de eerste race:

Friesland loopt uit voor het skûtsjesilen

Assen: Truckstar Festival

Duizenden mensen vergapen zich dit weekend aan opvallende vrachtwagens bij het Truckstar Festival. Die staan opgesteld op het TT Circuit of rijden over de racebaan. Het festival wordt voor de 40e keer gehouden.

De mooiste vrachtwagens van het land spotten in Assen

Tegen RTV Drenthe zegt de organisator dat er meer aanmeldingen waren van trucks dan ooit tevoren: ruim 5000, terwijl er maar plek is voor 2200 wagens. Op het circuit was ook een korte protestactie van boeren tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Amsterdam: Milkshake

In Amsterdam werd niet alleen de protestmars Pride Walk georganiseerd, diversiteit werd ook op het Milkshake-festival in het Westerpark gevierd. Het tweedaagse evenement werd twee jaar uitgesteld vanwege corona en was in februari binnen een uur uitverkocht. Ruim 34.000 mensen wisten een kaartje te bemachtigen.

Het festival bestaat elf jaar en geldt als een van de populairste queer feesten van Nederland.

Tilburg: Tilburgse Kermis

Zondag is de laatste dag van de Tilburgse kermis. Opvallend daar was het saluut aan 'luchtbuks Ria'. Ria van Dijk, zoals ze heette, was een begrip op de kermis. Ruim tachtig jaar, sinds 1936, was ze een trouwe klant van de schiettent. Foto's van haar rake schoten waren te zien op tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Vorig jaar overleed Van Dijk op 101-jarige leeftijd. Bij de schiettent op de kermis in Tilburg werd een aantal saluutschoten voor 'luchtbuks Ria' gebracht. Tegelijkertijd pakte haar achterneef een geweer en probeerde het net zo goed te doen als zijn oudtante. Dat lukte niet; hij schoot maar zes keer raak.

De kermis is al een week bezig; bezoekers konden vorige week niet wachten:

In de Booster of katapult, de grote Tilburgse kermis is weer losgebarsten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl