AP
NOS NieuwsAangepast

Acht jaar cel geëist tegen Shakira vanwege belastingontduiking

Het Spaanse Openbaar Ministerie heeft acht jaar cel geëist tegen Shakira. Ook wil het OM dat ze een boete krijgt van 23,5 miljoen euro. Volgens de aanklager heeft de Colombiaanse zangeres tussen 2012 en 2014 14,5 miljoen euro aan belasting ontdoken.

Shakira vindt dat ze niets verkeerd heeft gedaan omdat ze volgens haar in die periode niet in Spanje woonde. Shakira had sinds 2011 een relatie met voetballer Gerard Piqué, die uitkomt voor FC Barcelona. Vorige maand gingen de twee uit elkaar.

Volgens de aanklagers heeft de zangeres inkomsten van meerdere ondernemingen voor de Spaanse belastingdienst verborgen gehouden. Ze zou in de jaren 2012-2014 meer dan de helft van de tijd in Spanje hebben verbleven. De advocaten van Shakira zeggen dat de zangeres op de Bahama's woonde en zich pas in 2015 in Spanje vestigde.

Uit onderzoek van de belastingdienst zou blijken dat Shakira in 2012 in totaal 243 dagen in Spanje heeft doorgebracht, in 2013 ging het om 212 dagen en in 2014 om 244 dagen. Volgens Spaanse wetgeving moeten inwoners die langer dan 183 dagen in het land verblijven belasting betalen.

Hoewel Shakira de belastingaanslag van 14,5 miljoen euro naar eigen zeggen onterecht vindt, heeft ze die, plus 3 miljoen aan rente, inmiddels wel voldaan. Volgens haar woordvoerder heeft ze nu geen uitstaande belastingschuld meer in Spanje.

De belastingdienst stelde eerder een schikking voor, maar op dat voorstel ging de zangeres niet in. De zaak tegen Shakira komt voort uit de Paradise Papers, documenten die in 2017 naar buiten kwamen via internationale media. Door het lek werd duidelijk dat veel beroemdheden, onder wie de Britse koningin Elizabeth, Madonna en Bono, constructies gebruikten om belasting te ontwijken.

Over Shakira werd onder meer onthuld dat ze de enige aandeelhouder was van een bedrijf op Malta dat gebruikt werd om 30 miljoen dollar aan muziekrechten door te sluizen. Volgens haar advocaten was dit volledig legaal.

In 2018 startten Spaanse autoriteiten een onderzoek naar de financiën van de zangeres. Een jaar geleden oordeelde een Spaanse rechter dat er voldoende bewijs is om een zaak tegen Shakira te starten vanwege belastingfraude. De zangeres zegt in een verklaring dat ze de zaak "met een gerust hart en vertrouwen" tegemoetziet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl