De gecontroleerde ontploffing van de sluismuur in Terneuzen
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Vergoeding voor Terneuzenaars met schade door opblazen kademuur

De bouwer van een nieuwe sluis in Terneuzen gaat iets meer dan honderd bewoners schadeloos stellen nadat het opblazen van een oude kademuur in maart misliep.

In veel woningen, vooral in het centrum van de stad, ontstonden scheuren in de muren en sneuvelden ruiten. Ook was sprake van grote stofoverlast. "Als eerste moest ik aan Oekraïne denken", zei een bewoonster.

"Het was wel een heel harde knal", zei een andere Terneuzenaar:

Middensluis in Terneuzen opgeblazen: 'Het ging hard, ik schrok ervan'

Waarom het misging, wordt nog onderzocht. De resultaten van het onderzoek worden na de zomer verwacht.

Meer dan 200 bewoners meldden schade. Een onafhankelijk schadebureau heeft ze allemaal bezocht en vindt dat ongeveer de helft van hen recht heeft op een vergoeding. Volgende maand horen de bewoners hoeveel geld ze krijgen, meldt Omroep Zeeland.

Overtollig water spuien

De met 13.000 kilo dynamiet opgeblazen kademuur maakte deel uit van de 113 jaar oude middensluis in het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Die sluis wordt al geruime tijd niet meer gebruikt voor de scheepvaart, maar nog wel om overtollig water te kunnen spuien. Die functie verdwijnt met de bouw van een nieuwe, hogere en klimaatbestendige sluis die volgend jaar klaar zou moeten zijn.

De bouwer van de nieuwe sluis had de twee kademuren kort na elkaar willen opblazen. Maar de gebeurtenissen op 23 maart en het onderzoek hebben ertoe geleid dat er nog geen datum is vastgesteld voor de tweede ontploffing. Het is nog onbekend of dat tot vertraging van de nieuwbouw leidt.

Advertentie via Ster.nl