Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Harde knal Terneuzen ook verrassing voor organisatie, tweede explosie sluis uitgesteld

Het opblazen van een sluis in Terneuzen is explosiever verlopen dan verwacht. Na de knal kwamen verschillende schademeldingen van omwonenden binnen, meldt Omroep Zeeland. Het tweede deel van de sluis wordt niet tot ontploffing gebracht voordat duidelijk is wat er is misgegaan.

De Middensluis werd vanmiddag onder water tot ontploffing gebracht. Dat zou weinig gevolgen hebben voor de omgeving, maar het werd een knal die tot kilometers ver te horen en te voelen was.

Het was ook een verrassing voor de projectorganisatie: "We hebben een proef gedaan met explosies, er zijn berekeningen gemaakt, de hele wand is vrij gegraven en op verschillende plaatsen zijn explosieven aangebracht. De hinder voor de omgeving was aanzienlijk groter dan van tevoren werd ingeschat", zegt omgevingsmanager Harm Verbeek van Rijkswaterstaat.

Inwoners van Terneuzen spraken van een "behoorlijke plof":

Middensluis in Terneuzen opgeblazen: 'Het ging hard, ik schrok ervan'

Verbeek heeft in het radioprogramma Zeeland Komt Thuis zijn excuses aangeboden voor de overlast. De schademeldingen variëren van gebroken glaswerk tot schade aan serres en schuurtjes. "Het gaat gelukkig niet om persoonlijke ongelukken en ook niet om mensen die in gevaarlijke situaties geweest zijn."

Het tweede deel van de sluis zou in april worden opgeblazen, maar dat zal niet gebeuren voordat "een goede evaluatie" is afgerond. De omgevingsmanager zegt nog niet te weten of er te veel explosieven zijn gebruikt. "Wat we vaststellen is dat de overlast voor de omgeving veel te groot was. Dat hadden we moeten voorkomen. We hebben het niet voorzien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl