NOS SportAangepast

Vettel stopt mede vanwege klimaat met F1: 'Mensheid staat voor grootste uitdaging ooit'

Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel neemt na het einde van dit seizoen afscheid van de Formule 1. De 35-jarige coureur van Aston Martin vindt het na vijftien jaar mooi geweest.

De Duitser wil meer tijd met zijn familie doorbrengen. Zijn zorgen over klimaatverandering zijn een andere aanleiding om de sport te verlaten. "Het is niet de hoofdoorzaak, maar het speelde zeker een rol", vertelde Vettel op een persconferentie in Boedapest, waar komend weekend de GP van Hongarije wordt verreden.

"De mensheid staat voor de grootste uitdaging ooit. Als we deze race niet winnen, dan zal de aarde blijven draaien. Maar zonder ons."

Sebastian Vettel viert in 2010 zijn eerste wereldtitel in de Formule 1

Tussen 2010 en 2013 beleefde Vettel zijn hoogtijdagen toen hij in dienst van Red Bull Racing vier keer op rij wereldkampioen werd. Daarna kon hij bij Ferrari het succes niet herhalen. Vettel werd tweemaal tweede in het kampioenschap. Hij won 53 grands prix, alleen Hamilton (103) en Michael Schumacher (91) boekten meer zeges.

Hypocriet

Vettel vindt het niet erg als mensen het hypocriet noemen dat een Formule 1-coureur zich zorgen maakt over het klimaat. "Dat vind ik zelf namelijk ook. Ik heb mijn hele leven geracet. We reizen de wereld rond en verbruiken veel grondstoffen. Dat zijn dingen waar ik geen fan van ben."

De coureur is zich de laatste jaren steeds meer in het klimaatprobleem gaan verdiepen, net als generatiegenoot Lewis Hamilton met wie hij op de baan vele duels uitvocht.

"Ik denk dat het een normale ontwikkeling is. Veel vrienden van mij denken nu ook anders over de wereld dan toen ze begin 20 waren. Het is niet fair om te verwachten dat jonge coureurs als Max Verstappen, Charles Leclerc, Lando Norris en George Russell zich heel erg met het thema bezighouden."

Sebastian Vettel

"Ik heb door mijn werk het privilege gehad om veel mensen te ontmoeten en veel van de wereld te kunnen zien. Ik ken nu mensen die elke dag proberen om de wereld in de juiste richting te duwen. Ze willen de aarde een betere plek maken en offeren hun leven daar voor op."

'Ons leven gaat veranderen'

"De Formule 1, andere sporten en eigenlijk elk bedrijf kan in de toekomst niet om klimaatverandering heen. Want het gaat effect op ons allemaal hebben. De manier waarop we leven, zal veranderen", voorspelt de Duitser, die sinds 2021 bij het kleinere team Aston Martin rijdt.

Hamilton reageerde in een tweet op het aanstaande afscheid van Vettel:

"Het was een eer om met je te strijden en een nog grotere eer om je mijn vriend te kunnen noemen. Het doel is altijd geweest om de sport beter te verlaten dan toen je eraan begon. Ik heb geen twijfels dat je volgende fase in het leven opwindend en betekenisvol zal zijn", schrijft de zevenvoudig wereldkampioen.

Vettel was een buitenbeentje in de Formule 1, want hij was lange tijd de enige coureur die er prat op ging geen sociale media te gebruiken. Speciaal om zijn afscheid aan te kondigen, maakte hij een Instagram-account aan. Dat leverde de coureur binnen enkele uren 1,4 miljoen volgers op.

Hij overweegt het sociale medium in de toekomst vaker te gaan gebruiken, wellicht om boodschappen over klimaatverandering te verspreiden. "Ik wil daar nu geen beloftes over maken, maar Instagram heeft mijn aandacht. Ik ga in elk geval niet direct weer van sociale media verdwijnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl