Caroline van der Plas
NOS NieuwsAangepast

Bedreigde Van der Plas schrapt optredens, Kamervoorzitter: aantasting rechtstaat

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) treedt vanwege bedreigingen tijdelijk niet meer op in de media en legt ook geen werkbezoeken meer af. "Heb voorlopig alles geschrapt", laat ze op Twitter weten.

Van der Plas heeft haar afspraken voor deze week en komend weekend afgezegd, omdat ze zich niet meer veilig voelt nu ze meerdere doodsbedreigingen heeft ontvangen. In een video zegt ze niet precies te kunnen zeggen wat er in de berichten staat. "Maar ik kan wel zeggen dat ze niet mals zijn en dat ze het hebben over 'de kogel' en dat soort dingen."

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp noemt de bedreigingen aan het adres van Van der Plas "een aantasting van de rechtstaat". "Zo maken we Kamerleden monddood en dat is echt niet wat we met elkaar moeten willen", zegt zij in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag. "Bedreigen en intimideren is echt onacceptabel."

De voorvrouw van de BoerBurgerBeweging krijgt al langer haatberichten. Maar het aantal neemt nu "in hevige mate toe". Ze zei tegen persbureau ANP: "Kennelijk wordt BBB te groot in de peilingen en vinden mensen dan dat ze haat over je heen mogen storten."

"We gaan zien hoe dit afloopt", aldus Van de Plas. "Maar ik laat me natuurlijk niet klein krijgen en mijn werk als Kamerlid gaat gewoon door."

Van der Plas roept op gevaarlijke acties te stoppen

Van der Plas reageerde gisteren op de acties van boeren op snelwegen. Ze zei achter alle protesten te staan die "binnen de wet" zijn. "Ik snap emoties van boeren heel goed en ik sta achter hun strijd. Wel wil ik boeren die branden en blokkades veroorzaken en acties voeren die gevaar opleveren voor mens en omgeving oproepen om hiermee te stoppen."

Van der Plas krijgt op sociale media veel steunbetuigingen van andere Kamerleden. Geert Wilders, die sinds jaar en dag beveiligd wordt wegens doodsbedreigingen, vindt het "ellendig nieuws". "Hou je taai, je bent een kanjer", schrijft de PVV-leider.

Ook D66-leider Paternotte wenst haar sterkte. "Een politicus die zich niet meer vrij voelt om zich uit te spreken, dat is wederom een treurig dieptepunt."

VVD-Kamerlid Thom van Campen zegt dat hij weet waar Van der Plas het over heeft en deelt een bedreiging die hijzelf via Twitter ontving: "Mijn grove hagel ligt klaar, kom maar".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl