Overstroomde straten in de zuidelijke stad Karachi
NOS Nieuws

Honderden doden door hevigste regenval ooit in zuiden van Pakistan

Na weken van regen en overstromingen zijn in Pakistan 340 mensen om het leven gekomen. Naar verwachting loopt dit aantal nog verder op. Ook blijft het de komende dagen regenen.

De regenval in de zuidwestelijke provincie Baluchistan en in Karachi, de grootste stad van het land, is nooit eerder zo hevig geweest, meldt de de hoofdmeteoroloog van het land. In Karachi is bijna drie keer zoveel regen gevallen als gemiddeld in deze maand.

Reddingswerkers en het leger proberen met boten en helikopters zeker 50.000 gezinnen in Baluchistan te bereiken, die door de overstromingen niet weg kunnen.

Sinds half juni hebben de stortbuien in de provincie bruggen en wegen onbegaanbaar gemaakt. Ook zijn duizenden huizen beschadigd geraakt. Miljoenen mensen hebben last van de overstromingen.

  • AFP
    Overstroomde straten in de zuidelijke stad Karachi
  • AFP
  • EPA
  • EPA
    Ondergelopen straten in Karachi

Het leger heeft medische kampen opgezet in de overstroomde gebieden om de verspreiding van cholera tegen te gaan. De afgelopen maanden zijn 28 mensen aan cholera overleden en duizenden mensen ziek geworden.

De ziekte wordt vooral overgedragen in het moessonseizoen, als mensen geen toegang hebben tot schoon drinkwater. De Wereldgezondheidsorganisatie is deze week begonnen met een vaccinatiecampagne.

Klimaatverandering

In de moessonperiode, die loopt van juli tot september, is hevige regenval niet ongewoon in Pakistan, maar volgens deskundigen is de grote hoeveelheid regen die nu valt toe te schrijven aan klimaatverandering.

De Pakistaanse minister van klimaatverandering noemde deze maand klimaatverandering een existentiële bedreiging voor het land. Volgens verschillende internationale klimaatorganisaties staat Pakistan in de top tien van landen die wereldwijd het hardst getroffen wordt door klimaatverandering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl