Indiërs waden door het hoge water in de staat West-Bengalen AFP

In India, Nepal en Bangladesh zijn door zware regenval en overstromingen al zeker 1500 mensen om het leven gekomen. Sinds het begin van de moessontijd, in juni, zijn in India alleen al 1300 doden gevallen, blijkt uit cijfers die de autoriteiten vandaag bekend hebben gemaakt. Het moessonseizoen komt in september ten einde.

In zowel Nepal als Bangladesh zijn ten minste 140 mensen als gevolg van het noodweer omgekomen, melden overheidsinstellingen en het Rode Kruis. De meeste doden vallen door aardverschuivingen, elektrische schokken en instortende huizen.

In deze twee buurlanden van India is vooral sinds de tweede week van augustus extreem veel regen gevallen. In beide landen staat een derde van het grondgebied onder water.

In honderden dorpen die door het hoge water van de buitenwereld zijn afgesneden, kampen de bewoners met een gebrek aan voedsel, drinkwater en medicijnen. Inmiddels zakt het waterpeil enigszins. Het Rode Kruis en de Rode Halve Maan waarschuwen voor de uitbraak van besmettelijke ziekten.

Wateroverlast in Mumbai AFP

In India is vooral de staat Bihar met ruim 500 doden tot dusver zeer zwaar getroffen. De metropool Mumbai, aan de westkust, werd de afgelopen dagen lamgelegd door grootschalige overstromingen. In sommige straten stonden mensen tot aan hun middel in het water. Gisteren viel er 30 centimeter regen in de stad.

STER reclame