AFP
NOS NieuwsAangepast

Zeker 13 doden bij gevechten tussen Libische milities in Tripoli

Bij vuurgevechten tussen rivaliserende milities in het centrum van de Libische hoofdstad Tripoli zijn de afgelopen dag zeker dertien doden gevallen. Onder de slachtoffers zijn volgens een woordvoerder van de hulpdiensten een aantal burgers, onder wie een kind van 12 jaar oud. Tientallen mensen raakten gewond.

Honderden mensen zijn de buurt waar de confrontatie tussen de milities zich afspeelde, ontvlucht. De strijd heeft zich ook verspreid naar andere delen van de stad. Het enige functionerende vliegveld in Libië was urenlang dicht vanwege zorgen over de veiligheid van de passagiers.

Op beelden, geverifieerd door persbureau AP, is te zien hoe de milities over en weer schieten:

Vuurgevecht tussen Libische milities in Tripoli

Het is onduidelijk wat de directe aanleiding is voor het recente geweld. De machtsstrijd tussen de milities woedt al sinds de verdrijving van dictator Kadhafi in 2011. De laatste tijd was het relatief rustig in Libië, waar twee regeringen, een in Tripoli en een in het oosten van het land, met steun van milities elkaars leiderschap betwisten. De afgelopen maanden waren er wel meerdere geweldsuitbarstingen door de spanningen, maar die waren meestal binnen enige tijd voorbij.

Rellen bij parlement

In mei dit jaar braken er gevechten uit toen de door het parlement in Oost-Libië benoemde premier Fati Bashaga zich in de hoofdstad Tripoli wilde vestigen. Hij werd tegengehouden door aanhangers van zijn rivaal, interim-premier Abdul Hamid Dbeibah, die zei de macht alleen te willen overdragen aan een gekozen regering.

Begin deze maand waren er rellen in oostelijke stad Tobruk waar betogers nieuwe verkiezingen eisten.

Beide regeringen hebben de milities opgeroepen om de strijd te staken. Ook de VN-missie in het land heeft een oproep gedaan aan de goed bewapende militieleden om zich te beheersen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl