NOS NieuwsAangepast

Watertaxi botst op rondvaartboot bij Erasmusbrug, zes mensen gered

Bij de Erasmusbrug in Rotterdam zijn een watertaxi en een rondvaartboot op elkaar gebotst. Op beelden is te zien dat de watertaxi daarbij volledig onder water verdween.

Op webcambeelden was de aanvaring te zien:

Twee vaartuigen botsen bij Erasmusbrug in Rotterdam

Alle zes opvarenden van de watertaxi zijn uit het water gered, onder wie de schipper en een kind. Zij waren allemaal aanspreekbaar en zijn ter observatie naar het ziekenhuis gebracht, meldt de veiligheidsregio. De boot lag na het ongeluk ondersteboven in het water en kon met behulp van een andere watertaxi weer gedeeltelijk worden omgekeerd. Daarna konden de opvarenden uit de zinkende watertaxi worden gered.

De redding is ook gefilmd:

Zo werden de opvarenden gered na ongeluk met watertaxi

De watertaxi ligt op de bodem van de Nieuwe Maas. Het vaartuig moet worden geborgen, meldt de regionale omroep Rijnmond. De havenpolitie doet onderzoek naar het ongeval. De vaarroute onder de Erasmusbrug was korte tijd volledig afgesloten, inmiddels is het vaarverkeer weer deels hervat.

Het watertaxibedrijf meldt dat de kapitein van de watertaxi al sinds 1993 bij het bedrijf werkt en dat hij zeer ervaren is. Hij heeft ook voor de havensleepdienst gewerkt. "De kapitein is erg geraakt door wat er is gebeurd." Het bedrijf wil nog niet speculeren over wie er schuldig is aan het ongeluk.

Aanvaring tussen speedboot en sloep

Op de Nieuwe Maas in Rotterdam gebeuren vaker ongelukken. Vorig jaar viel een dode na een aanvaring tussen een rubber speedboot en een sloep. In het gebied geldt geen maximum vaarsnelheid. Het Rotterdamse havenbedrijf wil niet verder reageren op het ongeval van vandaag, maar zegt wel dat de toename van de recreatievaart hen zorgen baart. Daarover is overleg met Rijkswaterstaat, meldt een woordvoerder, maar tot een maximumsnelheid heeft dat dus nog niet geleid.

In 2018 raakten drie mensen gewond toen een watertaxi en een motorsloep op elkaar botsten. Een van hen raakte gewond door de schroef van een van de vaartuigen.

Volgens een woordvoerder van Koninklijke Binnenvaart Nederland, de vroegere beroepsvereniging Schuttevaer, is de situatie mogelijk ingewikkelder dan die op het eerste gezicht lijkt. "Zo passeerden twee rondvaartboten elkaar bij de brug en dat kan tot gevolg hebben dat er een valse radarecho ontstaat. Daardoor had de watertaxi mogelijk geen goed beeld op de radar. En we weten ook niet wat er via de marifoon is gezegd."

Een uitspraak over wie er voorrang heeft, is volgens de woordvoerder op basis van de nu bekende beelden niet te geven.

Na de redding werden de opvarenden opgevangen op de kade.

Zes mensen gered na botsing watertaxi en rondvaartboot Rotterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl