Mario Draghi (l.) en minister Di Maio van Buitenlandse Zaken
NOS NieuwsAangepast

Steun voor Draghi in vertrouwensstemming, maar val regering Italië dreigt

De Italiaanse premier Mario Draghi heeft de vertrouwensstemming waar hij om had gevraagd in de Italiaanse senaat gewonnen, maar dat is waarschijnlijk niet voldoende om de val van zijn regering te voorkomen.

Italiaanse media melden dat Draghi morgenochtend voor de tweede keer zijn ontslag zal aanbieden aan president Mattarella. De krant La Repubblica schrijft dat er vervroegde verkiezingen komen, mogelijk begin oktober.

Draghi wilde dat de coalitie zijn steun voor hem zou uitspreken. Maar de rechtse regeringspartijen Forza Italia en Lega kondigden al vroeg aan dat zij niet mee zouden stemmen, evenals de Vijfsterrenbeweging. Daarmee heeft de coalitie geen kans meer.

Na het nieuws over de boycot van de regeringspartijen daalde de euro tot de laagste waarde van de dag ten opzichte van de dollar. Gevreesd wordt dat de val van het kabinet Italië in een diepe crisis zal storten.

De premier kondigde vorige week zijn vertrek aan nadat coalitiepartner de Vijfsterrenbeweging had geweigerd deel te nemen aan een stemming over een miljardensteunpakket om de pijn van de inflatie te verzachten voor Italiaanse burgers. Daarmee zegde de partij de facto het vertrouwen in de regering op, vond Draghi.

President Mattarella weigerde echter zijn ontslag en na diverse steunbetuigingen van het bedrijfsleven, burgemeesters en veel politieke partijen zei Draghi dat hij toch wilde aanblijven als premier, mits de partijen in de huidige coalitie hem uitdrukkelijk zouden steunen. Daarover is vandaag in de senaat gedebatteerd, waarna een vertrouwensstemming is gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl