Mario Draghi
NOS NieuwsAangepast

Draghi onder voorwaarden toch bereid om aan te blijven als premier

De Italiaanse premier Draghi wil toch aanblijven als premier, mits de partijen in de huidige coalitie hem steunen. Dat heeft hij verklaard in een toespraak in de senaat. Draghi had eerder zijn ontslag ingediend bij president Mattarella, maar die had dat geweigerd.

De premier kondigde vorige week zijn vertrek aan nadat coalitiepartner de Vijfsterrenbeweging had geweigerd deel te nemen aan een stemming over een miljardensteunpakket om de pijn van de inflatie te verzachten voor Italiaanse burgers. Daarmee zegde de partij de facto het vertrouwen in de regering op.

Draghi noemde de steun voor zijn regering onder Italianen "ongeëvenaard en onmogelijk om te negeren". Hij zei ontroerd te zijn door de oproepen om aan te blijven. Hij noemde onder meer de petitie van Italiaanse burgemeesters en van zorgmedewerkers die hem opriepen te blijven zitten. Hij uitte ook kritiek op de Vijfsterrenbeweging die volgens hem het partijbelang voor het landsbelang stelde.

Of de partijen ook verder willen is nog de vraag. Vandaag volgt in de senaat een naar verwachting lang debat, waarna een vertrouwensstemming wordt gehouden. Morgen debatteert de Italiaanse Tweede Kamer over de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl