Frank Masmeijer
NOS NieuwsAangepast

Openbaar Ministerie adviseerde tegen gratie Frank Masmeijer

Het Openbaar Ministerie heeft minister Weerwind voor Rechtsbescherming geadviseerd om juist geen gratie te verlenen aan de veroordeelde oud-presentator Frank Masmeijer. Dat bevestigt een woordvoerder van het Ressortsparket. Op basis waarvan dat negatieve advies is gegeven, wil het OM niet zeggen. Ook het ministerie van Justitie en Veiligheid zwijgt.

Het OM is niet het enige orgaan dat minister Weerwind adviseert over gratieverzoeken. Leidend is het advies van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, dat volgens RTL Boulevard en De Telegraaf in tegenstelling tot het OM een positief advies gaf. Het hof zegt tegen de NOS dat zulke adviezen niet openbaar zijn en wil verder niet inhoudelijk reageren op de berichtgeving over het positieve advies.

Vanochtend werd bekend dat Masmeijer gratie is verleend door koning Willem-Alexander. Daarbij speelde zijn vriendin Anita een belangrijke rol.

Masmeijer was in 2017 veroordeeld tot acht jaar cel voor zijn rol in de smokkel van honderden kilo's cocaïne via de haven van Antwerpen. In hoger beroep werd zijn straf verhoogd tot negen jaar. Hij zat de laatste tijd in Nieuwegein in de gevangenis. Eerder zat hij zijn straf uit in België.

Verrassing

Masmeijers advocaat Geert-Jan Knoops, die al een tijdje geen contact meer had met Masmeijer, wist vooraf niets van de gratie. Hij zei in een reactie op het nieuws dat de gratieverlening zeer uitzonderlijk is. Knoops zei dat bijvoorbeeld gedacht moet worden aan buitengewone humanitaire omstandigheden die eerder niet bekend waren bij de rechtbank. In De Telegraaf, die samen met het weekblad Privé als eerste berichtte over de gratie, zegt Masmeijer dat de gratie voor hem als een verrassing kwam.

Vanuit de politiek wordt verbaasd gereageerd op de gratie voor Masmeijer. Zo heeft regeringspartij VVD inmiddels Kamervragen gesteld aan minister Weerwind

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl