NOS Sport

Meerkampster Vetter verovert WK-zilver na spannend duel met Belgische Thiam

Zilver voor Vetter, WK-goud voor Thiam: ontknoping zevenkamp

Atlete Anouk Vetter heeft bij de wereldkampioenschappen atletiek in Eugene een zilveren medaille in de wacht gesleept op de meerkamp. Het scheelde niet veel of het was zelfs goud geweest.

De 29-jarige Nederlandse stond aan de Amerikaanse westkust na zes van de zeven onderdelen aan de leiding in het klassement. Op de afsluitende 800 meter moest ze evenwel het hoofd buigen voor de Belgische Nafissatou Thiam: 2.20,09 om 2.13,00.

Nederlands record

Met een puntentotaal van 6.867, een verbetering van haar Nederlands record met bijna tweehonderd punten, diende Vetter genoegen te nemen met de tweede plaats. Die klassering viel haar tijdens de Olympische Spelen van Tokio ook ten deel op de zevenkamp.

Titelverdediger Thiam, een jaar geleden in Japan goed voor olympisch goud, kwam uit op een totaal van 6.947 punten.

Vetter na WK-zilver: 'Nachtmerries gehad als verschil paar punten was geweest'

Na de eerste dag van de meerkamp stond Vetter tweede in het tussenklassement, achter Thiam. Ze liep zondag de 100 meter horden in 13,30 seconden, kwam bij het hoogspringen tot 1,80 meter, stootte de kogel naar een afstand van 16,25 meter en beëindigde de 200 meter in 23,73.

Topvorm

Vetter, die het Nederlands record in mei bij de internationale meerkamp in Götzis op 6.693 punten had gebracht, keerde een dag later op de technische nummers in de vorm van haar leven terug in het Hayward Field Stadium. Tijdens het openingsnummer van de maandag, het verspringen, kwam ze in haar derde poging tot 6,52 meter. Het betekende een persoonlijk record. Tijdens het speerwerpen zette ze een afstand van 58,29 meter op het scorebord.

Na zes van de zeven onderdelen ging de Nederlandse dus aan kop in het klassement. De afsluitende 800 meter, Vetters minst favoriete onderdeel, deed haar uiteindelijk de das om. De voorsprong van negentien punten bleek een te kleine marge om Thiam van het goud af te houden.

Bekijk hieronder interviews met winnares Nafissatou Thiam en Emma Oosterwegel, die zevende werd.

Emma Oosterwegel, de winnares van olympisch brons tijdens de Zomerspelen van Tokio, beëindigde de meerkamp als zevende. Ze kwam tot een totaalscore van 6.440 punten.

Van Klinken naar discusfinale

Jorinde van Klinken plaatste zich op voortreffelijke wijze voor de finale van het discuswerpen. De 22-jarige atlete kwam in de kwalificaties tot een afstand van 65,66 meter en daarmee voldeed ze ruim aan de eis voor de finale, die komende woensdag is. Het was ook haar beste worp van dit jaar.

Van Klinken heeft in de Verenigde Staten een reputatie opgebouwd in het discuswerpen als studente aan de universiteit van Arizona. Ze won de afgelopen twee jaar de prestigieuze Amerikaanse studentenkampioenschappen.

Discuswerpster Van Klinken als tweede naar WK-finale: 'Doel is medaille pakken'

Vorig jaar sierde de geboren Assense lange tijd de eerste plaats op de wereldranglijst met een worp van 70,22 meter. Ze was de vierde vrouw in deze eeuw die de grens van 70 meter passeerde.

Met haar worp van 65,66 meter eindigde ze als tweede in de kwalificaties. Alleen de Amerikaanse olympisch kampioene Valarie Allman kwam verder: 68,36 meter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl