NOS SportAangepast

Vriendinnen helpen Schilder aan plek in finale kogelstoten

Schilder naar finale kogelstoten, Van Klinken en König komen tekort

Jessica Schilder heeft zich bij de wereldkampioenschappen atletiek in het Amerikaanse Eugene als vierde geplaatst voor de finale van het onderdeel kogelstoten. De 23-jarige Volendamse kwam tot een afstand van 19,16 meter.

Jorinde van Klinken en Benthe König, de overige twee Nederlandse vrouwen die aantraden in het stadion Hayward Field, kwamen respectievelijk tot 18,19 en 17,51 meter en slaagden er daarmee niet in de eindstrijd te bereiken. Van Klinken krijgt maandag een herkansing, dan staat zij bij het discuswerpen op de deelnemerslijst.

Gespannen

De 23-jarige Schilder begon naar eigen zeggen gespannen aan de mondiale titelstrijd. "In de series kan nu eenmaal van alles gebeuren. Ook al ben je wereldkampioene, als het misgaat kun je er zo uit liggen."

Het waren uitgerekend concurrenten als de Canadese Sarah Mitton en de Amerikaanse Chase Ealey die de Volendamse tot rust brachten. "We zijn geen tegenstanders, maar vriendinnen. Ik heb ze gevraagd hoe het kwam dat zij zo rustig waren. Je bent hier voor een reden, zeiden ze. Je moet gewoon doen waar je goed in bent en dat is die kogel stoten. Relax en geniet ervan, was hun boodschap."

Fijne gedachte

Een etmaal voor de finale concludeerde ze dat het vervelendste in ieder geval achter de rug was. "Ik behoor tot de beste twaalf kogelstootsters van de wereld. En dat is een fijne gedachte", aldus Schilder.

Jessica Schilder in actie bij de Olympische Spelen in Tokio

Tijdens de Olympische Spelen van Tokio eindigde ze vorig jaar op de 19de plaats. In de Japanse metropool stootte ze de kogel toen naar 17,74 meter. Ondanks de reuzenstap die ze in minder dan een jaar tijd heeft gemaakt, waakt de Volendamse er in Eugene voor voldaan achterover te leunen.

"Of ik al tevreden ben? Nee, maar dit is wel de ondergrens. Mijn doel is om in de finale een plek in de top-8 te veroveren, minimaal", besloot ze lachend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl