ANP / NOS
NOS Nieuws

Wekdienst 14/7: Start Zwarte Cross • Conferentie vervolging oorlogsmisdaden Oekraïne

Goedemorgen! Vandaag begint de Zwarte Cross, het grootste festival van Nederland, en in Den Haag is een internationale conferentie over de vervolging van oorlogsmisdaden in Oekraïne.

Vandaag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. Bij een matige noordenwind wordt het 18 graden op de Wadden tot ruim 26 graden in het uiterste zuiden van het land. Er staat een matige noordenwind.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kan je vandaag verwachten?

  • Vandaag begint de Zwarte Cross in Lichtenvoorde, het grootste festival van Nederland. De afgelopen twee jaar ging het niet door vanwege corona, maar dit jaar worden weer ruim 200.000 mensen verwacht.
  • In Den Haag is een internationale conferentie over de vervolging van oorlogsmisdaden in Oekraïne. Daar wordt onder meer besproken op welke manier het bewijs verzameld moet worden.
  • Op de Franse nationale feestdag staat in de Tour de France opnieuw een zware bergetappe op het programma. De aankomst is op de Alpe d'Huez, de beroemde berg met 21 bochten.

Wat heb je gemist?

Poolse onderzoekers hebben ten noorden van Warschau een massagraf gevonden met de verbrande resten van zo'n 8000 mensen. Het graf lag in de buurt van het voormalige Duitse concentratiekamp Soldau.

De onderzoekers denken dat het resten zijn van leden van de Poolse elite die in 1939 in het kamp zijn omgebracht door de nazi's. Die zouden hun slachtoffers hebben verbrand, omdat ze hun sporen wilden uitwissen toen de Russische troepen naderden.

De onderzoekers hebben in het massagraf in totaal zo'n 16.000 kilo menselijke as gevonden. Omdat er na het verbranden van een lichaam ongeveer twee kilo as overblijft, zijn ze uitgegaan van 8000 mensen.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft met succes haar nieuwe Vega-C-raket gelanceerd. Aan boord van de draagraket zijn zeven wetenschappelijke satellieten. De Vega-C-raket moet de Russische Sojoez-raketten vervangen.

Lancering van nieuwe Vega-C-raket

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl