Premier Mark Rutte spreekt met boeren over de stikstofplannen tijdens een bezoek aan een boerderij
NOS NieuwsAangepast

Rutte spreekt boeren over stikstofbeleid: 'Onzekerheid niet met één gesprek weg'

Premier Rutte heeft vandaag een eerste gesprek gehad met bezorgde boeren over de stikstofproblemen. De komende weken volgen er meer. Hij wil vooral luisteren naar de zorgen die boeren hebben over de toekomst van hun bedrijf.

Rutte was vanochtend op bezoek op een groot melkveebedrijf in Leusden, in de Gelderse Vallei. Daar waren meerdere boeren uit de omgeving aanwezig. Er hing een Nederlandse vlag op zijn kop om te laten zien dat zij zeer kritisch zijn over het stikstofbeleid.

Hij had een "goed en indringend gesprek", zei Rutte na afloop. Hij heeft de zorgen niet kunnen wegnemen, maar dat was ook niet het doel. "De onzekerheid kan ik niet met één gesprek wegnemen."

Kijk hier naar de beelden van het bezoek:

Rutte gaat vaker met boeren praten

De boeren die aan het gesprek deelnamen, waren blij dat ze gehoord werden. Maar ze hebben niet het idee dat er nu ook iets verandert. "De doelen staan nog fier overeind", zei een van hen. "Er moet nog heel wat water door de Rijn stromen voor wij op één lijn komen."

Rutte gaat zich de komende tijd nadrukkelijker met het stikstofdossier bemoeien. Tot nu toe hield hij zich afzijdig. "Ik kan niet iedere portefeuille overnemen", zei hij. "Maar ik moet er wel voor zorgen dat het in goede banen wordt geleid."

Sinds minister Van der Wal op 10 juni haar stikstofplannen bekendmaakte, is er veel onrust onder boeren. Een deel van hen voert harde acties met tractoren. Zij vrezen voor hun toekomst.

Een tijdlijn van de stikstofcrisis in video:

Van rechterlijke uitspraak tot grimmige protesten, tijdlijn van de stikstofcrisis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl