Raoul Ehren op het WK hockey 2022
NOS Sport

Hockeycoach die nooit benaderd werd door Nederland kan Oranje dwarsbomen op WK

De Nederlandse hockeysters zien vanavond in Amstelveen in de kwartfinales van het WK een bekend gezicht in de 'vijandelijke' dug-out. Tegenstander België staat onder leiding van succescoach Raoul Ehren, die jarenlang de successen aaneenreeg bij de vrouwen van Den Bosch.

Hij kent de Nederlandse speelsters, met name die van Den Bosch, dus goed. Maar dat kan volgens hem ook een nadeel zijn, want zij kennen hém ook heel goed. Ehren: "Als Nederland in topvorm is, winnen ze van iedereen met vijf goals verschil. Maar mocht er zand in de motor komen, dan grijpen wij natuurlijk onze kans."

Nooit benaderd door Nederland

'Wij' is voor Brabander Ehren dus België. Maar had dat niet gewoon Nederland moeten zijn? Gezien al zijn successen met de vrouwen van Den Bosch, waaronder negen landstitels op rij, mag het best opmerkelijk genoemd worden dat Ehren nooit is benaderd om het stokje van Alyson Annan over te nemen bij de Nederlandse vrouwen. De keuze viel op Paul van Ass.

Zelf heeft Ehren er geen problemen mee dat hij nooit is gevraagd. Hij verlengde bij België niet voor niets zijn contract tot en met de Olympische Spelen van Parijs, die over twee jaar plaatsvinden.

"Ik ben heel blij met waar ik nu zit. We zijn met een schitterend project bezig en het is geweldig om te zien hoe het team zich ontwikkelt. Ik heb het erg naar mijn zin. Ons doel is een medaille op de Spelen van Parijs en dit WK is een goede voorbereiding daarop."

De Belgische hockeysters op het WK hockey 2022

Ehren is tevreden met hoe zijn team tot nu toe presteert op het WK. Van Chili wonnen de Belgen afgelopen zaterdag overtuigend met 5-0, Nederland kwam tegen de WK-debutant 'maar' tot 3-1. "Wij spelen tegen iedere tegenstander hetzelfde, en dat zullen wij tegen Nederland ook doen. Wij willen ons eigen spel spelen, ons niveau halen en dan zien we wel wat het resultaat is."

Nederland oppermachtig

In het verleden stonden de twee teams al vaak tegenover elkaar. Bijna altijd eindigde de Derby der Lage Landen in het voordeel van de Nederlandse vrouwen. Nederland trof België 22 keer eerder op een titeltoernooi en won 21 keer.

De enige keer dat Oranje niet van België won, was in 2019 op het EK in Antwerpen, toen het duel in de groepsfase in 1-1 eindigde.

Het niveauverschil tussen Nederland en België wordt steeds kleiner. De 'Red Panthers', zoals de bijnaam van de Belgische ploeg luidt, ontwikkelen zich onder Ehren tot een team waarmee rekening gehouden moet worden.

Een aantal jaren geleden was dat wel anders, toen ze met een tiende plek op het WK van 2018 nog niet mee konden komen met de toplanden en ze volgens Ehren als "het lachertje" van de hockeywereld werden gezien. Nu staan ze op plek zeven van de wereldranglijst en hebben ze het doel om een medaille te halen op de Olympische Spelen.

Bekijk hieronder hoe Raoul Ehren na de verloren halve finale op het EK van 2021 vol trots spreekt over zijn team en veel vertrouwen heeft in de toekomst:

'Belgische vrouwen zijn niet meer het lachertje van de hockeywereld'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl