NOS SportAangepast

Mo Farah heet geen Mo Farah: atletieklegende onthult waarheid over jeugdjaren

"De waarheid is dat ik niet ben wie je denkt. En nu, welke gevolgen het ook heeft, wil ik het ware verhaal vertellen." Met die woorden begint een woensdag te verschijnen documentaire van de BBC over atletieklegende Sir Mo Farah, die onthult dat hij geboren werd als Hussein Abdi Kahin.

Farah, olympisch kampioen op de 5.000 en 10.000 meter in 2012 en 2016 en een absoluut sporticoon in Engeland, vertelt lang te hebben geworsteld met het feit dat zijn vroege levensjaren anders zijn verlopen dan hij eerder kon of wilde vertellen.

De 39-jarige langeafstandloper vierde zijn successen onder de naam Mo Farah, een naam die hij kreeg van degenen die hem op negenjarige leeftijd van Djibouti (een land in Oost-Afrika) naar Engeland smokkelden.

Mensensmokkel en slavernij

"Vanuit Djibouti werd ik naar het Verenigd Koninkrijk overgevlogen, samen met een vrouw die ik nog nooit had gezien" vertelt hij in de documentaire, die The Real Mo Farah heet.

"Ze zeiden me dat ik daar bij familie zou gaan wonen. Die vrouw had ook valse reisdocumenten bij zich, waarop de naam Mohamed Farah stond. Dat was de naam van een ander kind."

Zie hier een stukje van de documentaire die woensdag uitkomt:

Atletiekicoon Mo Farah onthult waarheid over jeugdjaren: 'Ik werd uitgebuit'

Eerder vertelde Farah dat hij samen met zijn ouders uit Somalië was gevlucht, maar in de documentaire blijkt dat zijn vader Abdi al jaren voor zijn vlucht omkwam door een verdwaalde kogel in de Somalische burgeroorlog. Zijn moeder en broertjes bleven bovendien achter, terwijl Farah alleen naar Djibouti werd gestuurd.

De vrouw die hem naar Engeland smokkelde, maakte hem wijs dat hij bij familieleden zou gaan wonen, maar dat gebeurde niet. In werkelijkheid bleef hij onder barre omstandigheden bij haar wonen.

De jonge Farah werd gedwongen huishoudelijk werk te verrichten en voor de andere kinderen in het huis te zorgen. Pas op zijn twaalfde mocht hij naar school.

Farah op de marathon van Londenq

Via zijn gymleraar, die hij in vertrouwen over zijn ware identiteit vertelde, wist Farah het gezin te ontsnappen. Hij kwam na ingrijpen van sociale diensten terecht bij een andere Somalische familie, die stukken beter voor hem zorgde.

Gevolgen

In 2000 verkreeg Farah onder zijn valse naam de Britse nationaliteit. Dat zijn naam en vluchtverhaal niet klopten, kan technisch gezien betekenen dat de staat hem nu zijn paspoort afneemt.

Toch lijkt dat volgens een expert in de BBC-documentaire geen realistisch scenario, omdat de feiten al jaren bekend zijn bij de sociale diensten.

Farah vertelt dat hij zijn verhaal wil doen om bewustzijn over mensensmokkel en slavernij te vergroten. "Ik had geen idee hoeveel mensen er in eenzelfde situatie zitten als ik. Wat mij heeft gered, is simpelweg dat ik hard kon rennen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl