Een griend, gedood bij de 'Grindadráp'
NOS Nieuws

Slacht dolfijnen op Faeröer-eilanden beperkt tot 500 dieren

Inwoners van de Faeröer-eilanden mogen dit jaar bij de traditionele dolfijnjacht nog maar 500 dieren doden. Dat heeft het ministerie van Visserij besloten nadat vorig jaar een recordaantal van ruim 1400 dieren gedood werd. Wereldwijd ontstond veel ophef vanwege de grote vangst.

De Faeröer-eilanden liggen tussen IJsland, Noorwegen en Schotland. Ze hebben een zelfstandige status binnen het Koninkrijk Denemarken en er wonen zo'n 50.000 mensen.

Ieder jaar wordt op de archipel de traditionele 'Grindadráp' gehouden, oftewel de griendenjacht. Daarbij worden dolfijnen en grienden in het nauw gedreven met boten waarna ze stranden. Bewoners lopen vervolgens het water in om de dieren te doden met messen.

De vissers noemden de recordvangst van vorig jaar "een vergissing":

Dolfijnenslachting bij Faeröer-eilanden

Wereldwijd roept de traditionele dolfijnenslacht steeds meer weerstand op. Vorig jaar tekenden, na de recordvangst, zo'n 1,3 miljoen mensen een petitie om de jaarlijkse slacht een halt toe te roepen.

De regering van de eilandengroep lijkt daar nu op te reageren met de vangstbeperking. Het gaat nu nog om een voorstel, dat naar verwachting eind deze maand wordt goedgekeurd.

Recht om zee duurzaam te gebruiken

Het ministerie zegt de beperking in te stellen omdat de vangst op lange termijn niet duurzaam is. Tegenstanders pleiten ervoor om de griendenjacht helemaal af te schaffen, maar de autoriteiten zijn van mening dat de inwoners het recht hebben "om de hulpbronnen van de zee duurzaam te gebruiken".

Na de slacht worden het vlees en vet van de dieren gebruikt voor consumptie. Ze zorgen voor "waardevol voedsel met een lage ecologische voetafdruk, dat gratis wordt uitgedeeld in de verschillende gemeenschappen waar de vangsten plaatsvinden", schrijft het ministerie in een verklaring.

De vangstbeperking geldt voor de komende twee jaar. Daarna komt de North Atlantic Marine Mammal Commission met een advies over de dolfijnenvangst, waarna het ministerie de vangstbeperking opnieuw tegen het licht houdt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl