ANP
NOS Sport

Klare taal Verstappen: 'Als je te veel gedronken hebt, kun je beter naar bed gaan'

Max Verstappen kon het massaal toegestroomde Nederlandse publiek in Spielberg geen overwinning schenken. Maar ook de fans gaven de Formule 1-coureur op hun beurt geen goed gevoel over het raceweekend.

"Ik las een aantal dingen en ook schokkende teksten", aldus Verstappen. "Hier zouden we het niet over hoeven hebben. En: het is geen excuus, maar feest en alcohol leiden soms tot dom gedrag. Als je te veel gedronken hebt, kun je beter naar bed gaan, je roes uitslapen en 's morgens weer nuchter opstaan."

Naar schatting waren er 60.000 Nederlanders naar Oostenrijk afgereisd, die Verstappen achter Charles Leclerc en voor Lewis Hamilton wel het erepodium zagen halen.

We weten dat dit circuit zwaar is voor de banden, maar zo zwaar had ik het niet verwacht.

Max Verstappen over zijn race in Oostenrijk

Het circuit kleurde letterlijk oranje voor de thuisrace van Red Bull Racing, de renstal van Verstappen. "Alleen moeten mensen niet met die fakkels gaan gooien zodat ze op het gras en te dicht bij het circuit komen. Dat is te gevaarlijk. Gewoon op de tribunes houden en de wind zorgt voor de rest."

In de rookwolken startte Verstappen uitstekend aan de race, maar Leclerc kwam al snel dichterbij.

"We weten dat dit circuit zwaar is voor de banden, maar zo zwaar had ik het niet verwacht", analyseerde de regerend wereldkampioen zijn race. "Ik had bovendien verwacht dat Ferrari sterk zou zijn, maar niet zo sterk."

Bekijk hier de reactie van Verstappen en Red Bull-teambaas Christian Horner:

"Ik had deze zege nodig, na vijf zware races voor mij", zei Leclerc. "Ik had op het laatst wel echt moeite met mijn gaspedaal en ben blij dat ik het vol kon houden."

Leclerc kwam nog flink onder druk van Verstappen, nadat een virtual safety car het weer spannend had gemaakt na een brand in de auto van Carlos Sainz. "Betrouwbaarheid is en blijft een zorgenkind. Nu Carlos, ik onlangs twee keer. Dat moeten we oplossen, willen we mee blijven doen om de titel."

Onacceptabel gedrag

Leclerc riep de organisatie van de Formule 1 op iets te doen aan het gedrag van de fans. En ook Lewis Hamilton, die voor de derde keer op rij het podium haalde, greep na afloop alle gelegenheden aan om zijn afschuw te laten blijken over de gang van zaken.

"Het kan niet zo zijn dat mensen die geen oranje petje dragen van de tribune worden gepest, worden geïntimideerd of belaagd. Datzelfde geldt voor racisme en homofobie. Onacceptabel", foeterde Hamilton. "Ik weet niet 1-2-3 wat de oplossing is. Het is tijd voor actie. We doen kennelijk niet genoeg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl