Nederlandse facefans bij de Grand Prix van Oostenrijk
NOS Sport

Formule 1 onderzoekt 'onacceptabel' gedrag Nederlandse racefans in Oostenrijk

De Formule 1 gaat kijken of het wat kan doen aan het "onacceptabele" gedrag van overwegend Nederlandse racefans rondom grand prixs. Dit weekend zijn er rond de Grand Prix van Oostenrijk diverse meldingen binnengekomen van onder meer racisme en seksisme.

"Dit gedrag is onbespreekbaar en zal niet worden getolereerd. Alle fans moeten met respect worden behandeld", laat de Formule 1 in een verklaring weten. "We nemen dit zeer serieus. We gaan met de mensen in gesprek die deze meldingen hebben gemaakt."

Het gaat bij de meldingen vooral om Nederlandse fans die zich schuldig zouden maken aan dit gedrag. Er zijn dit weekend ongeveer 60.000 Nederlanders aanwezig op het circuit in Spielberg, waar plaats is voor 105.000 toeschouwers.

Red Bull veroordeelde de misdragingen. "We hopen dat de beveiliging en de autoriteiten hier snel iets aan doen. Dit is volstrekt onaanvaardbaar", staat in een verklaring.

Een gebruiker op Twitter verzamelde een flink aantal meldingen van incidenten op het circuit in Oostenrijk.

Crash Hamilton met gejuich begroet

Een groep fans van Max Verstappen raakte afgelopen vrijdag in opspraak toen zij een crash van Lewis Hamilton met gejuich begroette. "Ik prijs mezelf gelukkig dat ik niet in het ziekenhuis ben beland, maar een blessure of een crash zou nooit mogen worden bejubeld", zei de Brit daarover.

"Dit zijn geen echte fans van de Formule 1, zij houden niet van de sport", reageerde Verstappen zaterdag tegen The Guardian op het gedrag van zijn supporters. "Ze kunnen niet genieten van wat er momenteel gaande is: een flink aantal coureurs gaat nu de strijd met elkaar aan."

Vorige week bij de Grand Prix van Groot-Brittannië was het ook raak toen Verstappen op zijn beurt na de vrije training een fluitconcert over zich heen kreeg van de Britse racefans.

'Dit gebeurt al jaren in de Formule 1'

Svenja Tillemans van de Formule 1 Vrouwen, een Nederlandse fanclub voor vrouwen, veroordeelt de bovengenoemde incidenten in Oostenrijk. "Dit gebeurt al jaren bij de Formule 1. Er wordt door sommige mannen gedaan alsof wij daar niet horen en er geen verstand van hebben. Ik merk dat ook op sociale media", vertelt Tillemans.

"Maar het heeft voor een groot gedeelte met alcohol te maken", weet Tillemans. "Bij de Grand Prix van Barcelona wordt geen alcohol geschonken en daar was de sfeer wel goed. Ik denk dat ze in Oostenrijk daarmee zouden moeten beginnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl