NOS SportAangepast

Verstappen wint sprintrace in Oostenrijk en pakt vast acht WK-punten en 'pole'

Max Verstappen heeft daags voor de Grand Prix van Oostenrijk de eerste acht WK-punten van dit weekend vast binnen. De leider in het WK-klassement startte vooraan in de sprintrace en gaf zijn koppositie niet meer weg. Ferrari-coureurs Charles Leclerc en Carlos Sainz kwamen nooit echt in zijn buurt.

De sprintrace is een verkorte versie van de reguliere race en levert acht punten op voor de winnaar. De nummers twee tot en met acht krijgen ook punten, aflopend van zeven naar één.

De uitslag van de sprintrace bepaalt de startgrid voor de grand prix van zondag. Zodoende begint Verstappen ook dan vanaf poleposition.

Max Verstappen rijdt op Spielberg langs een oranjezee op de tribune

Op de Red Bull Ring rijdt Verstappen een echte thuisrace. Op geen enkel circuit behaalde hij meer punten: voor vandaag waren dat er 139. Ook dit jaar kleuren de tribunes langs de baan oranje.

De start van de sprintrace in Spielberg werd wat uitgesteld. Fernando Alonso (Alpine) en Zhou Guanyu (Alfa Romeo) hadden vlak voor de start technische problemen. Door het tijdverlies werd de race met een ronde ingekort. Alonso startte uiteindelijk niet en begint morgen dus achteraan.

Toen er even later toch werd gestart, bleek Verstappen niet te kloppen. Hij sloeg een vroege aanval van Leclerc vrij eenvoudig af en reed hem daarna snel op ruim twee seconden afstand.

Verstappen moest het volledig op eigen kracht opnemen tegen de Ferrari's. Teamgenoot Sergio Pérez kreeg na de kwalificatie een gridstraf en begon aan de sprintrace vanaf de dertiende plaats.

Achter Verstappen ontvouwde zich een interessant gevecht tussen Leclerc en Sainz. De Spanjaard, vorige week de beste op Silverstone, zette zijn teamgenoot flink onder druk.

Uiteindelijk hield Leclerc stand en na een ronde of vijftien was de strijd voorin al wel gestreden. Verstappen moest vooral opletten dat hij de race veilig uitreed. De Ferrari's hadden in het laatste deel van de race wel meer snelheid dan in het begin.

Het spannendste duel ging om de felbegeerde achtste plek, die recht geeft op een WK-punt. De strijd ging tussen Lewis Hamilton, vrijdag gecrasht tijdens de kwalificatie, en Mick Schumacher van Haas.

Hamilton viel hem bocht na bocht aan, maar Schumacher hield lang knap stand. De Duitser verloor de strijd pas een ronde voor het eind.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl