Klimaatactivisten van Extinction Rebellion in een filiaal van ING in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Betogers opgepakt bij actie Extinction Rebellion in ING-filialen

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben vandaag actie gevoerd in verschillende filialen van de ING-bank. De activisten eisten dat de bank per direct stopt met het financieren van de fossiele industrie. Volgens Extinction Rebellion waren 23 filialen in 20 steden bezet. Inmiddels is de actie overal beëindigd.

ING meldde dat er actie werd gevoerd in 14 filialen. Volgens een woordvoerder was nergens sprake van een bezetting. "We kunnen gewoon werken en klanten helpen. De sfeer is gemoedelijk, actievoerders delen bijvoorbeeld flyers uit voor het kantoor."

In verschillende steden heeft de politie actievoerders gearresteerd, in de meeste gevallen omdat ze niet weg wilden gaan na sluitingstijd.

Vastgeketend of vastgelijmd

De klimaatactivisten stellen dat ING jaarlijks zo'n 8,5 miljard euro in olie, gas en kolen steekt, waaronder ook in nieuwe projecten "waarvoor allang geen ruimte meer is in de escalerende klimaatcrisis". Extinction Rebellion meldt dat actievoerders zich in sommige bankfilialen hebben vastgeketend of vastgelijmd en pas vertrekken als ING heeft toegezegd per direct te stoppen met het financieren van de fossiele industrie.

ING noemt die eis "niet realistisch, omdat er een transitieperiode nodig is om van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie over te gaan". De bank zegt zijn klanten te willen blijven ondersteunen tijdens deze transitie.

Extinction Rebellion heeft dit jaar al vaker actiegevoerd tegen de financiering van de fossiele industrie door ING, met name bij het hoofdkantoor in Amsterdam-Zuidoost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl