NOS Nieuws

Tot acht jaar cel voor overvallers Nikkie de Jager en René van der Gijp

De rechtbank in Rotterdam heeft celstraffen opgelegd aan acht verdachten van een reeks gewelddadige overvallen, waaronder die op YouTube-ster Nikkie de Jager en voetbalanalist René van der Gijp. De straffen vallen voor de meeste verdachten lager uit dan het Openbaar Ministerie had geëist. Ze variëren tussen de één en acht jaar cel.

De mannen pleegden in wisselende samenstelling vier overvallen en drie inbraken in 2020. Ze sloegen toe in Rotterdam, Dordrecht, Krimpen aan den IJssel, Rockanje, Hendrik-Ido-Ambacht, Mijnsheerenland en Uden.

Ducttape en touw

Twee Rotterdammers kregen straffen van 7 en 5,5 jaar, onder meer voor betrokkenheid bij de gewapende overval op De Jager in augustus 2020. Zij werd samen met haar verloofde in Uden met geweld overvallen.

Een van de overvallers probeerde de sieraden van De Jagers polsen los te snijden. De Jager en verloofde werden bedreigd met een vuurwapen, geschopt, geslagen en vastgebonden met ducttape en touw. De overvallers gingen ervandoor met onder meer waardevolle sieraden en een tas van het merk Louis Vuitton.

Rotterdammer Eddie N. (25) kreeg na een strafeis van acht jaar een celstraf van 5,5 jaar opgelegd. In de woning van De Jager was zijn dna gevonden. Hamza T. (23), wiens auto bij het misdrijf werd gebruikt, kreeg zeven jaar cel, terwijl tien jaar werd geëist. Een derde verdachte werd vrijgesproken van deze overval, omdat op basis van zijn telefoongegevens niet bewezen kan worden dat hij tijdens de overval in Uden was.

Rolex

Een 21-jarige man uit Ridderkerk werd veroordeeld tot een celstraf van acht jaar, een jaar meer dan geëist. Hij was onder meer betrokken bij de mislukte overval op René van der Gijp.

Daarbij werden op de oprit van Van der Gijps huis de ruiten van zijn gepantserde auto ingeslagen met slaghamers toen hij kwam aanrijden. De bedoeling daarvan was vermoedelijk hem van zijn Rolex te beroven.

Geen criminele organisatie

De rechtbank ging niet mee in het oordeel van het OM dat de acht verdachten uit Rotterdam en Ridderkerk samen een criminele organisatie vormen. De verdachten pleegden wel in wisselende combinaties strafbare feiten en verkeerden regelmatig in elkaars gezelschap, maar daarmee is volgens de rechtbank nog geen sprake van een organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl