Steven Bergwijn
NOS Voetbal

Bergwijn naar Ajax; met 31,25 miljoen duurste eredivisiespeler ooit

Steven Bergwijn maakt de overstap van Tottenham Hotspur naar Ajax. De 24-jarige aanvaller tekent een contract voor vijf seizoenen en kost de club uit Amsterdam 31,25 miljoen euro.

De Oranje-international is daarmee in één klap de duurste speler uit de geschiedenis van de eredivisie geworden. Het vorige record was in handen van eredivisietopscorer Sébastien Haller, die in januari 2021 voor 22,5 miljoen euro van West Ham United naar Ajax kwam en inmiddels voor 31 miljoen euro is doorverkocht aan Borussia Dortmund.

Het bedrag dat Ajax betaalt voor Bergwijn is opvallend hoog. Hij vertrok namelijk in januari 2020 voor een vergelijkbaar bedrag van PSV naar de Spurs, maar heeft in Engeland nooit een onuitwisbare indruk kunnen maken.

Duurste aankopen eredivisie

Bergwijn kwam in tweeënhalf jaar tot 83 optredens voor Tottenham (acht goals en tien assists), maar had in Londen vooral een reserverol. Ook zijn recente goede optredens in Oranje - Bergwijn scoorde vijf keer in zijn laatste zeven interlands - brachten daar geen verandering in.

De interesse van Ajax in Bergwijn is niet nieuw. De club probeerde hem tijdens de voorbije wintertransferperiode al van Tottenham over te nemen.

"Het is tekenend voor de ambitie van Steven dat hij ervoor kiest om de stap naar Ajax te maken", zegt trainer Alfred Schreuder. "Het is een speler met veel kwaliteiten, heeft een enorme drive en is ook bijzonder doelgericht."

Geboren Amsterdammer

De geboren Amsterdammer verruilde op 13-jarige leeftijd de jeugdopleiding van Ajax - na onenigheid met de club - voor die van PSV. Door de transfer van Bergwijn ontvangt de club uit Eindhoven ruim een miljoen euro, omdat PSV recht heeft op een solidariteitsvergoeding van 3,75 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl