De geveilde opname van Blowin' In The Wind
NOS Nieuws

Unieke, nieuwe opname Blowin' In The Wind levert bijna 2 miljoen op

Een unieke opname van het lied Blowin' In The Wind van de Amerikaanse zanger en schrijver Bob Dylan heeft op een veiling in Londen ruim 1,7 miljoen euro opgebracht.

Dat is ruim meer dan de krap 1 miljoen euro waar veilinghuis Christie's op rekende voor de gesigneerde plaat, die is opgeborgen in een houten doos.

De geveilde opname:

Dylan nam het lied vorig jaar op met een band en gebruikte daarbij een nieuwe techniek; het zogenoemde ionic original. Er is onder meer gebruik gemaakt van een nieuwe coating en ander materiaal dan het traditionele vinyl, wat een betere kwaliteit moet garanderen.

Het was Dylans eerste nieuwe opname van Blowin' In The Wind sinds 1962. De 20-jarige Dylan schreef in dat jaar het lied in zo'n tien minuten in een café in New York.

Het groeide daarna uit tot een van de meest iconische nummers aller tijden. Vanwege de retorische vragen over vrede, oorlog en vrijheid werd het lied een lijflied van burgerrechten- en vredesbewegingen in de VS in de jaren 60. In de decennia daarna is het door tal van artiesten gecoverd.

Dylans oud-gitarist en producent T Bone Burnett nam het initiatief voor de opname. Hij zei tegen de BBC dat hij het opnieuw opnemen als een "heilig moment" ervoer. "Volgens mij hebben we het in één take gedaan", zei hij.

Burnett zei het verder als een kunstproject te zien, waarmee hij hoopt een nieuwe trend in muziekland te starten. "We maken er maar één, omdat we dit zien als het equivalent van een schilderij."

De opname was enkel te horen in een paar luistersessies in New York, Los Angeles en Londen, georganiseerd voor geïnteresseerde kopers. Het is nu aan de koper van de opname of deze ooit gedeeld zal worden met het brede publiek.

Burnett zei dat hij met Dylan in dezelfde studiosessie meer nummers opnieuw heeft opgenomen. Wat hij daarmee gaat doen, zou hij laten afhangen van de veiling van de Blowin' In The Wind-opname.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl