Schrijfster Francine Oomen in 2009 met het boek Hoe Overleef Ik Mijn Eerste Zoen?, waar een musical van is gemaakt
NOS Nieuws

Hoe overleef ik... mijn leven als millennial? Populaire reeks krijgt nieuw boek

Er komt een nieuw boek in de populaire Hoe Overleef Ik-serie. Dat heeft schrijfster Francine Oomen aangekondigd.

In de originele reeks (uitgekomen tussen 1998 en 2015) wordt een meisje in haar puberleeftijd gevolgd. In het nieuwe boek zal hoofdpersonage Rosa ergens in de twintig of rond de dertig jaar oud zijn, laat Oomen weten in een bericht op TikTok.

Ieder boek in de reeks behandelt een ander thema waarmee de ouder wordende Rosa te maken krijgt, van de eerste zoen tot de veranderde relatie met haar ouders. Voor tal van kinderen was de reeks zo een houvast in hun onzekere pubertijd.

Omvergeblazen door reacties

De serie, met illustraties van Annet Schaap, werd bekroond met tal van prijzen. Ook zijn sommige boeken gebruikt als basis voor musicals en een tv-serie.

Het voorlopig laatste Hoe Overleef Ik-boek stamt uit 2015, waarin het leven met gescheiden ouders centraal staat. Oomen heeft besloten de serie nieuw leven in te blazen om wat ze ziet in de vriendenkring van haar kinderen, die nu twintigers zijn.

"Daar zie je veel depressies en burn-outs. Het is best een pittige tijd voor ze", zegt ze desgevraagd. Om meer zicht te krijgen op het leven van twintigers anno 2022 zei Oomen in haar aankondiging met tien personen in die leeftijd in gesprek te willen. Geïnteresseerden konden een mail sturen.

Vervolgens ontplofte haar mailbox. "Ik ben compleet omver geblazen door al die reacties", zegt Oomen. "Ik had dit totaal niet verwacht." Het toont volgens de schrijfster dat er behoefte is aan een dergelijk boek en dat veel mensen over de uitdagingen in hun leven willen praten. Oomen: "Ik ben heel blij met al die reacties, het is hartverwarmend".

Misschien is er zelfs wel meer te schrijven over het twintigerleven dan het tienerleven.

Hoe Overleef Ik-fan Amber Barels

Andersom zijn fans van de reeks verheugd dat Oomen zich weer gaat storten op het leven van Rosa. Amber Barels groeide op met de serie, zegt ze: "Rosa was ongeveer van mijn leeftijd en ik had mijn eerste kus bijvoorbeeld toen zij ook haar eerste kus had. Ik ben ook echt gaan lezen door haar boeken", zegt Barels, die inmiddels 27 jaar is.

"Dus ik ga deze sowieso lezen. Er is genoeg uit te lichten, van het onderhouden van een goede vaste relatie tot de zoektocht naar een baan. Misschien is er zelfs wel meer te schrijven over het twintigerleven dan over het tienerleven."

Ook de 25-jarige Kimberly Brock twijfelt er niet aan dat ze het nieuwe boek gaat kopen. Ze heeft de gehele originele reeks bij haar moeder in de kast staan.

Duizend mails

"Ik werd gelijk enthousiast van het nieuws. Ik vroeg elke verjaardag om een boek om mijn serie weer compleet te maken. Het was fijn om je in die wereld onder te dompelen en soms ook te beseffen dat je het zelf helemaal niet zo slecht had. Het leven van Rosa was wat dramatischer dan dat van mij. Maar sommige dingen waren ook wel herkenbaar, zoals het leven met gescheiden ouders."

Brock overweegt in te gaan op de uitnodiging van Oomen om met haar in gesprek te gaan. Ze zal niet de enige zijn. Oomen ontving al "tegen de duizend mails" na haar oproep, zegt de schrijfster. "Dus ik denk dat ik maar iets moet organiseren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl