AFP
NOS Sport

Kapotte vloer kost Verstappen goed resultaat: 'Toch paar punten kunnen pakken'

Voor Max Verstappen leek er geen vuiltje aan de lucht toen hij bij de Grote Prijs van Groot-Brittannië vroeg in de wedstrijd de leiding overnam van Carlos Sainz, maar een paar ronden later was hij de eerste plek alweer kwijt toen hij met pech de pitstraat opzocht. Zijn kans op de winst was verkeken.

Even daarvoor was de leider in de WK-stand over een stuk puin gereden dat van een andere auto was afgebroken en dat leverde zijn auto schade op. "Op het moment dat ik het zag kon ik niet meer naar links of rechts gaan, dus ik probeerde het zo recht mogelijk te raken", zei Verstappen na afloop voor de camera van Viaplay.

"Dat heeft de onderkant van de vloer kapotgescheurd. Ik voelde dat ik geen balans meer had en verloor veel tijd. Van het ene op het andere moment verloor ik anderhalve seconde per rondje. Dat bleef de hele race zo. Het was niet fijn, maar uiteindelijk heb ik nog een paar punten kunnen pakken."

Verstappen eindigde de race als zevende en Sainz greep de winst.

Belangrijke punten

Verstappens teambaas bij Red Bull, Christian Horner, was ondanks de tegenslag trots op zijn rijder. "Hij bleef vechten als een leeuw en wist alsnog wat belangrijke punten binnen te slepen. Een geweldige race voor de toeschouwers, maar frustrerend voor ons nadat Max de leiding had gepakt en daarna die schade opliep."

  • Teambaas Verstappen: 'Max vocht als leeuw en heeft toch nog WK-punten'
  • Binotto: 'Mooi dat we twee coureurs hebben die meedoen om de zege'

Voor Verstappen was het extra zuur dat de strijd om de podiumplekken uitmondde in een fantastisch gevecht tussen Sainz, Sergio Pérez, Lewis Hamilton en Charles Leclerc, waar het op durf en racekunst aankwam. In de laatste rondes van de race volgde het ene spectaculaire moment na het andere. Het was een gevecht zoals we dat dit seizoen nog niet zagen.

'Epische rondes'

De Mexicaan Pérez, stalgenoot van Verstappen, genoot er met volle teugen van. "Het was ten eerste mooi om eindelijk weer eens zo'n mooi direct gevecht met Hamilton uit te vechten, dat was te lang geleden. Verder waren het gewoon een paar epische laatste rondes. Het deed me denken aan onze jeugdjaren, toen we nog echt voor ons plezier raceten."

Getty Images
Charles Leclerc, Sergio Pérez en Lewis Hamilton

Hamilton herkende dat gevoel. "Het deed me inderdaad denken aan de tijd dat we nog in de kart reden. Dit is wat Formule 1 moet zijn. Ik ben dankbaar dat ik onderdeel kon zijn van dit slot."

Voor Sainz was zijn overwinning een pak van zijn hart. Hij moest jaren wachten op zijn eerste zege als Formule 1-coureur. "Dit is wel echt een opluchting. Maar ik ga vechten voor meer, want ik heb er ook nooit aan getwijfeld dat mijn zege zou komen."

Voor de Spanjaard was het een kwestie van doorzetten en niet opgeven. Ook niet na zijn nipt verloren race in Canada van twee weken geleden. "Ik ben een paar keer dichtbij geweest en het was wachten tot het een keer goed viel. Je moet altijd blijven geloven. Daar is deze race het bewijs van."

Schrik na crash Zhou

Opluchting was er ook toen de Chinese rijder Zhou Guanyu na afloop van de race op Silverstone ongedeerd de paddock opliep. De schrik zat er na zijn angstaanjagende crash bij de start van de race namelijk goed in.

Opluchting in Formule 1: Zhou is in orde en schudt alweer handen

Pérez vertelde hoe hij het ongeluk beleefde. "Ik was in de pitstraat toen ik de crash zag. Het was een shock en het was moeilijk om het te vergeten en te focussen op de race. De FIA heeft het de laatste jaren goed gedaan. We moeten elke keer weer leren van crashes, ook nu."

Sainz haakte erop in en wees op een harde crash in de F2 van eerder op de dag. "Je moet de FIA de credits geven wat betreft de halo (beschermende ring in de cockpit). Er zijn vandaag twee levens gered."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl