NOS SportAangepast

Sainz pakt in wervelende race eerste Formule 1-zege, Verstappen zevende

  • Reuters Connect
    Carlos Sainz viert zijn eerste Formule 1-overwinning
  • Reuters Connect
    Carlos Sainz viert zijn eerste Formule 1-overwinning
  • Reuters
    Carlos Sainz wint op Silverstone
  • AFP
    Carlos Sainz en Lewis Hamilton op het podium

Max Verstappen heeft geen rol van betekenis kunnen spelen in de Grote Prijs van Groot-Brittannië. De Nederlandse leider in de WK-stand van de Formule 1 kwam door een kapotte auto niet verder dan de zevende plaats.

Ferrari-coureur Carlos Sainz wist op het circuit van Silverstone de zege te grijpen, zijn eerste in de Formule 1. Sergio Pérez, Verstappens teamgenoot bij Red Bull, werd tweede na een zinderend gevecht met publiekslieveling Lewis Hamilton (Mercedes) en Charles Leclerc (Ferrari).

Hamilton werd voor zijn thuispubliek derde en Leclerc eindigde als vierde.

Megacrash Zhou

Met een bliksemstart nam Verstappen al voor de eerste bocht de leiding over van Sainz, die van poleposition was vertrokken. De race werd direct daarna stilgelegd omdat Guanyu Zhou (Alfa Romeo) hard was gecrasht na een botsing met George Russell (Mercedes).

De auto van de Chinees kwam ondersteboven op de baan terecht en pas weer tot stilstand tegen het hek achter de bandenstapel.

  • Reuters
    Guanyu Zhou schiet van de baan
  • Reuters

Er volgde een herstart nadat Zhou, die bij bewustzijn was, uit zijn auto was gehaald. Naast Russell en Zhou, die na onderzoek in het ziekenhuis in orde bleek, was Alexander Albon ook uitgevallen. De Thais-Britse coureur van Alpine werd uit voorzorg naar het ziekenhuis vervoerd, maar ook hij bleek naderhand in orde te zijn.

Spannende herstart

Sainz mocht weer van pole starten en dit keer was de Spanjaard wat beter weg. Hij wist Verstappen ternauwernood van zich af te houden, terwijl de Nederlander op zijn beurt alle zeilen bij moest zetten om Leclerc achter zich te houden.

En de Monegask had dan weer Pérez in zijn nek, maar het duel tussen die twee eindigde al snel toen de Mexicaan schade opliep na een botsing met Leclerc en terugviel naar de zeventiende plek.

Waar Verstappen Sainz niet voorbij wist te steken in de eerste paar bochten, lukte hem dat wel in de tiende ronde. Onder druk van de Nederlander schoot Sainz van de baan en kon Verstappen hem simpel voorbijsteken.

Enkele rondes later sloeg het noodlot toe voor Verstappen. In leidende positie dacht hij met een lekke band te kampen nadat hij een stuk puin had geraakt en moest hij naar binnen voor nieuw rubber. Eenmaal terug op de baan merkte de Nederlander dat er weinig veranderd was aan de prestaties van zijn auto.

Hij kreeg te horen dat hij wat vermogensverlies had, omdat er schade was aan de vloer van de auto. Hij kon de race wel vervolgen.

Strijden om de winst ging niet meer, de schade beperken met betrekking tot zijn leidende positie in de WK-stand was het beste wat hij nog kon doen. Dat lukte een klein beetje, want in de WK-stand pakte hij met zijn zevende plek zes punten.

  • NOS
    WK-stand na de Grand Prix van Groot-Brittannië

Vooraan de race ging de strijd verder tussen de Ferrari's van Leclerc en Sainz en de Mercedes van Hamilton, die verrassend snel bleek op zijn thuiscircuit. De Engelsman reed zelfs enkele rondes aan de leiding, maar wist niet genoeg seconden te sprokkelen om de twee voor te blijven na zijn enige pitstop.

Inmiddels had Sainz Leclerc voor laten gaan en reed de Monegask vanaf de 35ste ronde aan de leiding.

Esteban Ocon (Alpine), die even daardoor Verstappen nog voorbij was geschoten, moest zijn auto aan de kant zetten met een defect waardoor er een safetycar op de baan moest komen.

Titanengevecht

Sainz, Hamilton en Pérez kwamen naar binnen voor de snellere, rode band, terwijl Leclerc rond bleef rijden op de langzamere witte band. Nadat de safetycar van de baan was gegaan bleek het een korte sprint naar de finish waarbij Sainz zijn ploeggenoot voorbij ging en Pérez Hamilton verschalkte.

Er ontstond een waar titanengevecht tussen Pérez, Leclerc en Hamilton die een paar bochten achter elkaar wisselden van positie.

Charles Leclerc, Sergio Pérez en Lewis Hamilton

Toen het stof was gaan liggen en de drie voor flink wat spektakel hadden gezorgd, kwam Pérez als beste bovendrijven voor Hamilton en Leclerc. Sainz bleef aan de voorkant uit de drukte en wist zo zijn eerste Formule 1-zege te pakken.

Verstappen, dankzij de safetycar ook naar de rode band was gegaan, wist nog een paar auto's in te halen, maar kreeg in de slotfase nog Mick Schumacher achter zich. De Duitser van Haas drong lang aan, maar wist Verstappen niet voorbij te steken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl