NOS SportAangepast

Waterpolosters tonen veerkracht tegen Italië en sluiten WK af met brons, VS pakt goud

Waterpolosters tonen veerkracht tegen Italië en sluiten WK af met brons

De Nederlandse waterpolosters sluiten de wereldkampioenschappen in Hongarije af met de derde plaats. Het duel om brons werd door Oranje helemaal omgedraaid. Na een 1-4 achterstand won Nederland met 7-5 van Italië.

Donderdagavond liep Oranje de finale mis na een spannende halve eindstrijd tegen Hongarije. Een gat van twee punten werd in de slotfase weliswaar gedicht, maar de Hongaren trokken met 13-12 aan het langste eind.

Ondanks het mislopen van de finale viel er weinig teleurstelling te bespeuren bij de speelsters en de bondscoach. De verjongde ploeg van de onlangs aangestelde Griek Evangelos Doudesis wees vooral op het perspectief. "Dit is pas het begin", zei keeper Laura Aarts.

"Waarom moet ik teleurgesteld zijn?", reageerde Doudesis op zijn beurt. "Op dit niveau is het verschil tussen de topteams superklein. We hebben alles gegeven."

Bekijk hieronder de samenvatting van de halve finale en de reacties:

Oranje begon goed en kwam via Ilse Koolhaas op 1-0. De defensie gaf minutenlang niks weg, maar toen de 1-1 was gevallen, ging het opeens hard en Italië liep, ondanks twee afgekeurde goals, uit naar 4-1.

Doudesis schudde zijn ploeg in een time-out wakker. Er werd een stuk feller verdedigd, Kitty Joustra zorgde voor 2-4 en Sabrina van der Sloot raakte de paal.

Oranje bleef ook na rust aanvankelijk slordig in de passing, waardoor te veel aanvallen niks opleverden. Gelukkig voor Oranje raakten Silvia Avegno en Roberta Bianconi paal en lat en na de 3-4 van Vivian Sevenich bracht Van der Sloot Nederland langszij. Iris Wolves schoot op de lat en miste van dichtbij.

Oranje drukt door

Nederland was nu op stoom en verdedigde sterk, Laura Aarts verrichtte enkele prima reddingen en terwijl de foutenlast bij Italië groeide, stapelden de kansen voor Oranje zich op. Van de Kraats, Nina ten Broek en Brigitte Sleeking voerden de score in de slotfase op.

Het goud was er voor de Verenigde Staten. Dat voor de vierde keer op rij wereldkampioen werd dankzij een 9-7 (2-1, 2-2, 3-1,2-3) overwinning op Hongarije, de kampioen van 1994 en 2005.

Amerika, winnaar van de laatste drie olympische toernooien, de laatste drie WK's en de laatste zeven edities van de World League, had het tot halverwege de derde periode lastig met Hongarije. Dat bleef mede dankzij drie doelpunten van Gurisatti lang in het spoor (4-5) en knokte zich ook nog van 4-8 naar 7-8.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl