NOS Nieuws

Wekdienst 2/7: Demonstratie Amsterdam tegen afschaffing abortusrecht VS • Tweede etappe Tour de France

Goedemorgen! Op de Dam wordt een demonstratie gehouden tegen het schrappen van het federale recht op abortus in de Verenigde Staten, en vandaag is de tweede etappe van de Tour de France.

Het weer: het wordt een zonnige zaterdag met soms wat dunne sluierwolken. In de loop van de dag ontstaan ook stapelwolken. Het blijft droog en bij een matige zuidwestenwind wordt het 20 graden aan zee tot 25 graden in het zuidoosten.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Op de Dam in Amsterdam wordt vanmiddag een demonstratie gehouden tegen de afschaffing van het abortusrecht in de VS. Er wordt ook aandacht gevraagd voor betere toegang tot abortus in Nederland. De demonstranten willen ook dat abortus uit het Wetboek van Strafrecht wordt gehaald.
  • Vandaag is de tweede etappe van de Tour de France. De wielrenners rijden nog in Denemarken van Roskilde naar Nyborg over een afstand van 202 kilometer. Op drie hellingen zijn de eerste punten voor het bergklassement te verdienen.
  • Een van de grootste dancefeesten van Nederlandse bodem is vanavond terug in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. En uitverkocht. Met 40.000 verwachte bezoekers lijkt Sensation White opnieuw een hit.

Wat heb je gemist?

De Universiteit Maastricht krijgt het losgeld terug dat drie jaar geleden werd betaald na een hack, meldt de Volkskrant.

Door de hack werd de universiteit volledig platgelegd. Het losgeld werd betaald in bitcoin; de politie heeft een deel daarvan teruggevonden bij een Oekraïense witwasser. Daar zijn ook andere cryptovaluta in beslag genomen.

Omdat het cryptogeld in de tussentijd meer waard is geworden krijgt de universiteit in Maastricht nu 500.000 euro terug, terwijl na de hack voor 200.000 euro aan bitcoin werd betaald. De universiteit zegt dat het terugbetaalde geld gaat naar een fonds voor noodlijdende studenten.

De hackers zijn nog niet gepakt.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Roofdieren die ieder jaar miljarden dieren doden: de huiskat is een groot gevaar voor zijn ecologische omgeving. De discussie hierover speelt zo langzamerhand overal in de wereld, maar in Australië krijgen katten vanaf vandaag huisarrest.

Dit Australische 'roofdier' mag vanaf vandaag alleen nog aan de lijn naar buiten

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl