Het huis van stikstofminister Christianne van der Wal een dag na het boerenprotest begin deze week
NOS Nieuws

Noodverordening in Harderwijk vanwege protest Nederland in Verzet

In de gemeente Harderwijk is vanaf 16.00 een noodverordening van kracht vanwege een aangekondigde demonstratie van Nederland in Verzet. Die wil met een zogeheten Walk of Freedom door de Harderwijkse straten trekken. De organisatie hield de afgelopen twee jaar verschillende protesten tegen de coronamaatregelen.

Burgemeester Van Schaik van Harderwijk heeft in overleg met politie en justitie besloten dat de manifestatie mag doorgaan. De noodverordening geldt tot morgen 04.00 uur.

Omdat de burgemeester de vrijheid van meningsuiting een groot goed vindt, staat hij de demonstratie toe. Met de noodverordening wil hij de openbare orde garanderen. De politie krijgt daarmee de mogelijkheid om preventief te fouilleren en kan mensen vragen om de gemeente te verlaten.

Niet langs de minister

Rond het huis van stikstofminister Van der Wal gold al een noodverordening. Haar huis staat in de gemeente Harderwijk. Nederland in Verzet wilde daar langs lopen, maar dat heeft de burgemeester verboden.

Dat verbod geldt ook voor het huis van Norbert Dikkeboom, die ook in de gemeente woont. Hij deed aangifte tegen voorman Willem Engel van de actiegroep Viruswaarheid.

Boeren bezochten de woning van Van der Wal al enkele malen en braken daar dinsdag door een politieafzetting. De situatie was volgens de politie zo onveilig dat agenten niet direct konden ingrijpen.

De boeren vernielden ook een politieauto. Daarnaast leegden ze een giertank in de buurt van het huis. Ingewijden melden dat de minister op dat moment niet thuis was, maar haar gezin wel.

Bekijk hier de beelden van het protest afgelopen dinsdag:

Beelden van onrust bij huis minister Van der Wal

De politie roept boeren die betrokken waren bij de rellen op om zich te melden. Doen ze dat niet, dan worden er woensdag herkenbare beelden van hen verspreid.

Op basis van de beelden is de politie op zoek naar elf mannen. Er zijn al onherkenbare foto's gepubliceerd waar betrokkenen zich op kunnen herkennen. Eventueel worden er nog meer verdachten aan de lijst toegevoegd.

Nieuwe protesten

De boeren hebben voor maandag nieuwe protesten aangekondigd. Van der wal heeft ze opgeroepen om geen rellen te veroorzaken.

Ze zei verder dat niet alle boeren over één kam geschoren moeten worden. De minister benadrukte dat er boeren zijn die echt te ver gaan, maar dat er ook veel zijn die willen overleggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl