snorfietser in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Landelijke helmplicht voor snorfietsers gaat in op 1 januari

Vanaf 1 januari volgend jaar is het voor snorfietsers verplicht een helm te dragen. Dat die verplichting er zou komen, had het kabinet al aangekondigd en zowel de Tweede Kamer als artsen hadden erom gevraagd. De beoogde invoeringsdatum van 1 juli werd eerder uitgesteld om de branche en de gebruikers meer tijd te geven om zich op de maatregel voor te bereiden. Minister Harbers van Infrastructuur heeft nu bekendgemaakt dat het begin volgend jaar wordt.

Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur rijden en is te herkennen aan een blauwe kentekenplaat. Harbers verwacht dat door de helmplicht het aantal doden en gewonden onder snorfietsers daalt.

Ze hebben vanaf nu dus een half jaar de tijd om een helm te kiezen. Behalve een goedgekeurde motor- of bromfietshelm is ook een helm voor een speedpedelec toegestaan. Wie de helm niet draagt, kan een boete krijgen van 100 euro.

In het grootste deel van Nederland mogen snorfietsers op het fietspad rijden en dat blijft zo na 1 januari. In Amsterdam en Utrecht moeten snorfietsers op de rijbaan en daar geldt nu al een helmplicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl