NOS Nieuws

Volgend jaar helmplicht voor snorfietsers

Vanaf 1 juli 2022 moeten alle snorfietsers een helm dragen. Die verplichting moet het aantal doden en gewonden in het verkeer omlaag brengen, schrijft demissionair minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer.

Momenteel is het dragen van een helm alleen een advies voor bestuurders van snorfietsen. Alle gemotoriseerde tweewielers met een blauwe kentekenplaat vallen binnen deze categorie. Snorfietsers mogen niet harder rijden dan 25 kilometer per uur. Voor bromfietsers, die harder mogen rijden en een gele kentekenplaat hebben, was een helm dragen al verplicht.

In 2018 pleitte een groep van artsen om hier een verplichting van te maken. Het pleidooi werd toen gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer.

Pedelec-helm

Het is mogelijk dat snorfietsers een speed-pedelec-helm mogen dragen. Dat is een iets lichtere helm die geschikt is voor elektrische fietsen die trapondersteuning bieden tot boven de 25 kilometer per uur, en snelheden tot 45 kilometer per uur kunnen halen. Op verzoek van het ministerie zoekt onderzoeksbureau TNO uit of dit alternatief haalbaar en wenselijk is.

Verschillende partijen en snorfietseigenaren hadden aangegeven een motorfietshelm te zwaar en te weinig ventilerend te vinden voor sommige soorten snorfietsen. Het is onduidelijk wanneer TNO met de onderzoeksresultaten komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl