Noordernieuws
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Oude Pekela ontwaakt met reeks ontploffingen, mogelijk in xtc-lab

Oude Pekela is vanochtend wakker geworden met een reeks explosies en een uitslaande brand in een grote schuur. De brand is overgeslagen naar een woonhuis.

De veiligheidsregio heeft een NL-Alert verstuurd waarin wordt aangeraden om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden.

"Wij vermoeden dat hier een xtc-lab zat", zegt een woordvoerder van de brandweer bij RTV Noord. Volgens hem is er niemand gewond geraakt.

De explosies en de brand ontstond rond 07.00 uur vanochtend. In de wijde omtrek van het Groningse dorp te zien waren zwarte rookwolken te zien. De brandweer laat de panden gecontroleerd uitbranden. "Wij houden nu eerst afstand om de veiligheid van onze mensen te kunnen waarborgen", aldus de woordvoerder.

Brand na explosies in Oude-Pekela

Het gebeurt niet zo vaak als in Brabant of Limburg dat in het noorden van het land een xtc-lab wordt aangetroffen. Per jaar zijn er ongeveer tien, een langzame stijging. De afgelopen jaren zoeken criminelen steeds vaker hun toevlucht op het platteland, zegt de politie.

"In Brabant en Limburg zit de politie er nu bovenop. De criminelen gaan bewust naar de buitengebieden van dorpen, want daar is de meeste ruimte, minder toezicht en minder sociale controle", aldus politiewoordvoerder Thomas Aling in het Dagblad van het Noorden.

Advertentie via Ster.nl