De ontruiming van een lab in Kerkrade vorig jaar
NOS Nieuws

Politie ontdekt veel meer drugslabs, vooral in het oosten

De politie heeft afgelopen jaar veel meer drugslabs ontdekt dan een paar jaar eerder. In het Landelijk Overzicht Synthetische Drugs 2019 staat dat het er 90 waren, in 2015 waren het er nog 59, een toename dus van vijftig procent.

Vooral in Oost-Nederland steeg het aantal ontdekte labs waar xtc en amfetamine werden geproduceerd, van zeven naar twintig. Maar in Brabant worden nog steeds de meeste drugs gemaakt.

Het aantal plekken waar producenten hun drugsafval dumpten, daalde juist, van 292 in 2018 naar 191 in 2019. De politie denkt dat drugsafval vaker wordt geloosd. "Mede door de toename van het aantal labs en opslaglocaties hebben we niet de indruk dat er minder drugs worden geproduceerd", zegt de portefeuillehouder drugs van de politie. "Mogelijk wordt vaker drugsafval wordt geloosd in het bodem- en oppervlaktewater."

Kijk hier hoe een opruimactie in zijn werk gaat:

Zo schadelijk en gevaarlijk is drugsafval

En NOS op 3 dook eerder al in de wereld die schuilt achter de xtc-handel. Daarin komen onder meer een oud-producent van de drugs, een tussenpersoon en andere deskundigen aan het woord:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl