NOS
NOS NieuwsAangepast

Landelijke Eenheid opgesplitst, politiebond blij met 'Nederlandse FBI'

De Landelijke Eenheid van de politie wordt omgevormd tot twee eenheden. Het ene deel richt zich op 'landelijke operaties en expertise' en het andere op de landelijke opsporing van zware vormen van georganiseerde criminaliteit en terrorisme.

Verder moeten de werkcultuur en het leiderschap binnen de organisatie structureel veranderen. Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid neemt de aanbevelingen over van een commissie onder leiding van oud-burgemeester Schneiders, waarover de NOS gisteren al berichtte.

Er zijn al lang allerlei problemen bij de Landelijke Eenheid en de afgelopen jaren waren er drie zelfdodingen die waarschijnlijk met het werk te maken hadden. Vorig jaar kreeg de commissie-Schneiders opdracht de organisatie door te lichten.

Reactie politiebond

Voorzitter Struijs van de Nederlandse Politiebond is blij met de reorganisatie. Hij noemt de nieuwe plannen "kraakhelder", maar vraagt tegelijkertijd aandacht voor de gevolgen voor het politiepersoneel. "Denk aan de tijdelijke extra belasting voor medewerkers, besef dat de winkel tijdens de verbouwing gewoon open blijft."

Struijs ziet de toekomstige aparte organisatie voor de landelijke opsporing als "een soort Nederlandse FBI."

De Commissie-Schneiders concludeert in zijn rapport dat het de Landelijke Eenheid door de organisatiestructuur niet altijd lukt het werk goed te doen. De grote hoeveelheid taken zit medewerkers in de weg en het realiseren van een veilige werkomgeving moet snel worden opgepakt.

Volgens Schneiders worden de mogelijkheden van de medewerkers onvoldoende benut en zijn hun welzijn en de menselijke maat op de achtergrond geraakt.

De commissie noemt het onvermijdelijk dat er "leidinggevenden zijn die niet mee willen of mee kunnen in de cultuuromslag en een andere vorm van leiderschap". Een van de aanbevelingen is ook dat gewenst en ongewenst gedrag met zoveel woorden moet worden geformuleerd.

Yesilgöz: meer focus

Minister Yesilgöz benadrukt dat de organisatie meer focus en een herkenbaar profiel moet krijgen. En korpschef Van Essen vult aan dat de veranderingen de hele politie gaan raken. De commissie-Schneiders zal volgend jaar controleren wat er van de beoogde veranderingen terechtkomt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl