Getty
NOS Sport

Onbevreesd het stiekeme avontuur in: 'Zat elke vijf minuten op mijn telefoon'

Van de tribune naar de wedstrijd van haar leven tegen Iga Swiatek, de beste tennisster van de wereld. Dat was, kort samengevat, de dinsdag van Lesley Pattinama-Kerkhove. Krankzinniger kan het eigenlijk niet.

Want ze was eigenlijk al uitgeschakeld in de kwalificaties, de 30-jarige Pattinama-Kerkhove. Toch mocht ze als 'lucky loser' op het laatste moment meedoen aan het hoofdtoernooi, versloeg ze een speelster van wie ze onlangs nog twee keer kansloos verloor en pakte ze in één klap bijna tien procent van het prijzengeld dat ze tot nu toe in haar hele carrière bijeen geslagen had.

Stiekem hoopte ze hier natuurlijk wel op, vertelde ze dinsdagavond in Langs de Lijn En Omstreken.

Het ging allemaal zo snel voorbij, misschien was dat wel beter.

Lesley Pattinama-Kerkhove wordt op het laatste moment opgetrommeld voor Wimbledon

"Ik zat elke vijf minuten op mijn telefoon te kijken, wat ik ook maandag de hele dag heb gedaan...", aldus Pattinama-Kerkhove, tot kort voor het middaguur nog toeschouwer bij de wedstrijd van landgenoot Arantxa Rus. "Toen kwam het berichtje dat zich mogelijk iemand zou terugtrekken."

Ze spoedde zich naar de kleedkamer en ging daar even zitten voor een strijdplan. En ook al waren haar recente ontmoetingen met Sonay Kartal niet al te best, voordeel was wel dat ze deze speelster kende en wist waar ze aan toe was.

"Het ging allemaal zo snel voorbij, misschien was dat wel beter", blikt Pattinama-Kerkhove terug op de korte aanloop naar haar eersterondepartij. Nadat beide speelsters een set hadden gewonnen, realiseerde ze zich dat er een tandje bij moest voor een goed resultaat. "Daarna ging ik echt heel goed spelen."

Ook 90.000 euro rijker

Of Pattinama-Kerkhove wist wat het schuift? "Heel veel blijdschap", antwoordde ze. Nee, aan het prijzengeld van 90.000 euro had ze nog niet eens gedacht. "Ik let daar niet op, dat moet ik echt gaan opzoeken. Maar dat is echt mooi meegenomen."

AFP
Sonay Kartal

Mooier vindt ze misschien nog wel de partij tegen Swiatek, op haar favoriete toernooi nog wel. De Poolse regeert het vrouwentennis met harde hand, sinds het plotselinge stoppen van Ashleigh Barty. Haar laatste 36 partijen won Swiatek allemaal.

Wie is dan die Pattinama-Kerkhove, de nummer 138 van de wereld? Die pas voor de vierde keer aan een grandslamtoernooi meedoet.

Ik denk dat Swiatek andere ondergronden fijner vindt.

Lesley Pattinama-Kerkhove over haar kansen op Wimbledon tegen de nummer één van de wereld

"Gras is wel mijn favoriete ondergrond", zegt ze dan. En dat hebben al een paar toppers geweten, in die spaarzame optredens die ze op Wimbledon mocht maken. Drie jaar geleden versloeg ze in de kwalificaties oud-finaliste Sabine Lisicki. En vorig jaar in de eerste ronde zelfs tweevoudig grandslamwinnaar Svetlana Koeznetsova.

"En ik denk dat Swiatek andere ondergronden fijner vindt", denkt Pattinama-Kerkhove, die na alle euforie verder nog niet aan haar strijdplan toegekomen is. "Ik ga dat morgen eens allemaal goed bekijken."

Omdat er dit jaar geen WTA-punten te verdienen zijn op Wimbledon maar die van vorig jaar wel moet inleveren, zal ze hoe dan ook een duikvlucht maken op de wereldranglijst. Dat maakt deelname aan een volgende grand slam alleen maar minder vanzelfsprekend. En dit avontuur eigenlijk nog unieker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl